Linkovi

Proslava Uskrsa u Republici Srpskoj - 2004-04-09


Širom Republike Srpske pravoslavci i katolici danas obilježavaju Veliki petak uoči velikog hrišćanskog praznika Uskrsa,odnosno Vaskrsa,koji se ove godine obilježava istog dana,u nedjelju 11.aprila.

Povodom Velikog petka dana kada hrišćanstvo obilježava pomen na stradanje Isusa Hrista. U pravoslavnim crkvama širom Republike Srpske danas su služeni takozvani, carski časovi. S obzirom da je Veliki petak po vjerovanju, najžalosniji dan u godini danas nsu zvonila crkvena zvona već su se počeci službi oglašavali klepalima.

Inače, mnogi zvaničnici Republike Srpske uputili su građanima i vjerskim velikodostojnicima čestitke povodom ovog velikog hrišćanskog praznika koji se svuda obilježava svečano pa i u dijelu Federacije gdje većinski žive Srbi, ističe vladika bihaćko-petrovački, Hrizostom.

»Svuda se osjeća radost vaskrsenja Hristova, u svim parohijama i naročito kod povratničke populacije, prije svega, u centrima kao što su Drvar, Petrovac, Grahovo, Glamoč i u dijelovima eparhije koji su, normalno, u Republici Srpskoj, je sasvim nešto drugojačija situacija.«

Veliki petak danas obilježavaju i katolici u Republici Srpskoj a osim čestitki svim građanima, biskup banjalučki Franjo Komarica uputio je u uskršnjem obraćanju javnosti i kritike na račun predstavnika međunarodne zajednice i njihovog odnosa prema žiteljima Bosne i Hercegovine.

Svim pravoslavnim i katoličkim velikodostojnicima i vjernicima Vaskrs, odnosno, Uskrs, čestitao je i glavni rabin jevrejske zajednice u B i H, Josef Atijas sa željom da ovaj praznik provedu u ličnom i duševnom miru i radosti. Vjerski praznici svih naroda i narodnosti u B i H su najveće društveno-istorijsko bogatstvo jer čovjekovu dušu pune snagom i vjerom za ličnu i kolektivnu sreću, povezuju i zbližavaju ljude i stvaraju uslove za bolju budućnost i suživot svih nas koji živimo na ovim, nama dragim, prostorima poručio je rabin Atijas.

XS
SM
MD
LG