Linkovi

Irak: Godinu dana nakon ulaska u Bagdad - 2004-04-09


Godinu dana nakon što su ušle u Bagdad i svrgnule Sadama Huseina, koalicione snage se suočavaju sa povećanim otporom od strane Sunita i Shiita na području centralnog i južnog Iraka. U pretežito Sunitskom gradu Falluji, gdje se američki marinci bore sa pobunjenicima u posljednjih pet dana, američki zvaničnici su proglasili unilateralan 24-časovni prekid vatre. Do prekida vatre je došlo kako bi se održali pregovori između članova Iračkog upravljačkog vijeća i pobunjeničkih lidera. Nije poznato da li je do ovog sastanka došlo, premda zapovjednici na terenu kažu da je prekid trajao samo oko 90 minuta, te da je došlo do obnavljanja borbi nakon napada pobunjenika. Iračani kažu da je najmanje 450 ljudi ubijeno i više od hiljadu ranjeno tokom borbi u ovoj sedmici. Ova brojka nije mogla biti neovisno potvrđena. Ženama, djeci i starijim osobama je dozvoljeno da napuste Falujju.

U međuvremenu je u Bagdadu relativno miran dan poremetila eksplozija u blizini hotela Sheraton gdje odsjedaju strani novinari i radnici civilnih kompanija. Nema izvještaja o povrijeđenima. Zapadno od glavnog grada, američki vojni zvaničnici navode da su najmanje jedan američki vojnik i vozač Iračanin poginuli prilikom napada na njihov konvoj.

U drugim dijelovima centralnog i južnog Iraka, koalicione snage nastavljaju savladati pobunu militantnih snaga Moqtada al Sadra. Američki general Mark Kimmit je danas kazao da su glavne vruće tačke gradovi Najaf i Karbala, gdje Shiitska milicija ima djelimičnu kontrolu. Prema njegovim riječima, koalicija je preuzela pasivnu ulogu u odnosu na militantne snage dok ne prođe praznik Arbaeen. Na obilježavanje ovog praznika očekuje se dolazak više od jednog miliona Muslimana Shiita u ove svete gradove. General Kimmit je također saopćio da očekuje da do sutra američke snage imaju potpunu kontrolu nad gradom Kut-om, kojeg su pobunjeničke snage Al Mahdija u srijedu preuzele od ukrajinskih trupa. U Baqubi, sjevero-istočno od Bagdada, nakon današnjih molitvi,došlo je do izbijanja sukoba između pobunjenika i američkih snaga.

U međuvremenu iz Bijele kuće saopćavaju da su lideri Italije, Poljske i El Salvadora potvrdili posvećenost slobodnom i demokratskom Iraku. Glasnogovonik Bijele kuće Scott McClellan je saopćio da je predsjendik Bush o sitauciji u Iraku razgovarao telefonom sa italijanskim premijerom Silvijom Berlusconijem, poljskim predsjendikom Aleksandrom Kwasniewskim i predsjednikom Salvadora Francisko Floresom. Prema riječima glasnogovornika McCllelana, sva četiri lidera su potvrdili posvećenost slamanju pobunjenika koji proces tranzicije nastoje narušiti nasiljem.

XS
SM
MD
LG