Linkovi

Mostar: Pušten u rad Sistema za upravljanje finansijskim informacijama - 2004-04-08


Američki ambasador u BiH, Clifford Bond danas je u Mostaru pustio u rad sistem za upravljanje finansijskim informacijama, poznatiji kao FIMS, za čije je uspostavljanje u BiH, Vlada SAD proteklih godina izdvojila 13,8 miliona dolara. Kako je istaknuto, svrha sistema je obezbjeđivanje bolje kontrole trošenja javnih sredstava i smanjivanjivanje mogućnosti njihove zloupotrebe.

Tokom prigodne svečanosti u Ministarstvu finansija HNK, direktor USAID-a u BiH, Howard Sumk istakao je uz ostalo da je aktiviranjem sistema za upravljanje finansijskim informacijama u Mostaru završena značajna finansijska reforma u BiH.

Svih deset kantona, entiteti i država dobili su mogućnost upravljanja budžetom i trošenja javnog novca na transparentan način.

Gospodin Sumka je istakao da se po starom sistemu, nakon usvajanja budžeta, trošenje novca više nije moglo kontrolisati.

«Novi sistem sprječava zloupotrebu ili prekomjerno trošenje javnog novca i omogućava Ministarstvu finansija da lako sačini izvještaje, koji tačno pokazuju kako je potrošen novac poreskih obaveznika.»

Gospodin Sumka je rekao i da se pokazalo kako je, gdje je god u BiH korišten novi sistem, došlo do pojave viškova u budžetu.

Evo šta je uz ostalo rekao ministar finansija HNK, Semin Borić:

«Ovom prilikom želim da iskažem posebne izraze zahvalnosti poreskim obaveznicima i Vladi SAD, koji su svojim sredstvima pomogli i omogućili da jedan ovakav sistem upravljanja novčanim sredstvima javnog sektora bude uspješno implementiran i u našem kantonu.»

Projekat Sistema za upravljanje finansijskim informacijama, poznatiji kao FIMS, u Federaciji je pokrenut u septembru 2002. godine. Kako je saopšteno iz USAID-a, od oktobra 1999. godine, USAID je investirao 13,8 miliona dolara za aktiviranje FIMS-a širom BiH.

XS
SM
MD
LG