Linkovi

Al-Qaida i druge terorističke organizacije traže nove pripadnike i podršku u Africi - 2004-04-08


Al-Qaida i druge terorističke organizacije traže nove pripadnike i podršku u Africi. Kako je američki general Charles Wald rekao za Glas Amerike, vlade brojnih afričkih država uviđaju kakvu prijetnju predstavljaju te terorističke grupe.

”Ljudi su zabrinuti zbog nestabilnosti, fundamentalizma i terorističkih prijetnji.“

Najbolji način da se terorizam porazi je izgradnja vlastitih snaga kojima će države unutar svojih granica dobiti tu borbu. Sjedinjene države su pokrenule realizaciju nekoliko anti-terorističkih programa kako bi pomogle vojnim i policijskim snagama afričkih zemalja u oblasti komunikacija, obavještajnih aktivnosti i nadzora.

Prema riječima generala Walda nekoliko afričkih država već učestvuje u realizaciji tih programa.

”Mali, Niger, Čad, Mauritanija..... a uskoro sasvim sigurno Alžir i Tunis već su učinili i čine potrebne korake da pokažu, na regionalnom nivou, da teroristima neće dozvoliti da ugroze suverenost tih zemalja.“

U okviru inicijative nazvane Pan Sahel Sjedinjene države obezbjeđuju obuku i opremu za snage sigurnosti Mauritanije, Čada, Nigera i Malija. Nedavno su snage tih zemalja učestvovale sa snagama sigurnosti Alžira u obračunu sa salafističkom grupom ”Poziv i borba.“ Više pripadnika te terorističke grupe bili su prisiljeni pobjeći iz Malija, da bi u Alžiru pali u ruke tamošnjih snaga sigurnosti. Drugi su prebjegli u Niger i Čad gdje su ih razbili pripadnici snaga sigurnosti te dvije države.

Borba protiv terorizma je borba za slobodu, slobodu od straha. U Africi, kao i svugdje drugdje, ta borba će zahtijevati snagu, moralnu hrabrost i strpljenje. ”Protiv ubilačkih ambicija terorista - rekao je predsjednik Bush - Sjedinjene države i afričke zemlje djeluju na istom, zajedničkom cilju.”

XS
SM
MD
LG