Linkovi

Moskva: Susret Vladimira Putina i Jaap de Hoop Scheffera - 2004-04-08


Prilikom susreta sa ruskim predsjednikom u Moskvi, generalni sekretar NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer, naglašavajući potrebu uže suradnje između NATO-a i Rusije, je naveo Afganistan, Balkan i Irak kao mjesta kooriniranih aktivnosti alijanse i Rusije. Tom prilikom je ruski predsjendik Vladimir Putin izjavio da zabrinutost njegove zemlje po pitanju proširenja NATO saveza na istok ne bi trebala stati na put bližih veza između Alijanse i Moskve.

Predsjednik Putin je ovo izjavio danas tokom susreta sa generalnim sekretarom NATO saveza Jaap de Hoop Schefferom u Moskvi. Ruski lider je istakao da je potrebna veća količina povjerenja između dvije strane u nastojanju da prošireni NATO savez odigra pozitivnu ulogu u svijetu.

Putin: Vjerujemo da nam ovakvo mehaničko uvećanje ne pruža mogućnost da se djelotvorno suprotstavimo i suočimo sa opasnostima današnjice. Ovo proširenje ne može spriječiti teroristička djela u Madridu, na primjer, ili pomoći razvoju situacije u Afgansitanu-kazao je ruski predsjendik.

Došao sam u Moskvu da naglasim da je moja ambicija u svojstvu generalnog sekretara NATO saveza da dogradim ovaj odnos između NATO-a i Rusije i da , u ime NATO saveza pokažem, a znam da to isto tako važi i za Rusiju, da je u interesu NATO saveza i Rusije postojanje jakog partnerstva. Postoji toliko pitanja na koja ne možemo sami naći odgovor. NATO savez i Rusija trebaju jedni druge u ovom partnerstvu, rekao je gospodin Scheffer.

Generalni sekretar Scheffer se sastao i sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Ivanovim koji je rekao:

Ivanov: Opasnosti s kojima se suočavaju članice NATO saveza i Rusija su opasnosti koje dolaze od terorizma, zatim stvarna opasnost od proliferacije naoružanja za masovno uništenje. Rusija je spremna da aktivno radi sa NATO savezom po pitanju ovih novih prijetnji, rekao je gospodin Ivanov.

Ranije je generalni sekratar NATO saveza prilikom jednog radio intervjua izjavio da prijem novih članica, pretežno bivših komunističkih zemalja u savez ne bi trebalo predstavljati prijetnju Rusiji.

XS
SM
MD
LG