Linkovi

Odgovornost za opstruiranje Komisije za Srebrenicu na čelnicima Republike Srpske - 2004-04-08


Zamjenik visokog predstavnika u B i H, Bernar Fazije poručio je danas u Banjaluci, učestvujući u radu proširene sjednice Komisije za istraživanje događaja u Srebrenici u ljeto 1995.godine,da će čelnici Republike Srpske biti odgovorni za opstrukcije u radu ove Komisije.

Ukoliko bude neophodno vlasti Republike Srpske će morati da smijene ljude koji budu vršili opstrukciju u radu Komisije za Srebrenicu a u suprotnom će to učinii visoki predstavnik sa svim odgovarajućim posljedicama. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, učestvujući u radu vanredne i proširene sjednice Komisije za istraživanje događaja u Srebrenici od 10. do 19. jula 1995.godine, zamjenik Visokog predstavnika za pravna pitanja, Bernar Fazije precizirajući da će predsjednik i premijer Republike Srpske, Dragan Čavić i Dragan Mikerević, biti konkretno odgovorni za opstrukcije u radu ove Komisije.

»Blokiranje rada Komisije, bilo postavljanjem određenih prepreka ili nepoduzimanjem odgovarajućh akcija će biti smatrano jasnom opstrukcijom i za to će visoki predstavnik smatrati odgovornim onoga ko te opstrukcije vrši ili relevantnog ministra u entitetskoj Vladi,« poručio je Fazije. On je naglasio da je jedini zadatak ove Komisije da obezbjedi informacije gdje se nalaze oni, koji se vode kao nestali i da rasvijetli događaje od 10. do 19.jula 1995.godine a ne da se bavi istraživanjem svih događaja koji su se desili u proteklom ratu na tom području.

Fazije je podsjetio da je NATO savez već ukazao na to da je rad Komisije za Srebrenicu veoma važan faktor za konačni stav o priključenju Bosne i Hercegovine Partnerstvu za mir na samitu u Istanbulu.

Premijer Republike Srpske, Dragan Mikerević, koji je sa više ministara prisustvovao ovom sastanku je istakao da javnost ovog entiteta treba da bude spremna da prihvati istinu o događajima u Srebrenici kakva god ona bila te da odgovorni moraju da budu kažnjeni.

»Niko nema pravo da zaustavi rad ove Komisije i dolaženje do istine u i oko Srebrenice. Mi, jednostavno, nemamo drugog izbora nego obezbjediti kvalitetnu saradnju sa Komisijom. Sve raspoložive informacije i dokumentaciju treba staviti na uvid ovoj Komisiji. Moramo doći do pravde, to je sve što je zapisano u Dejtonskom sporazumu, i da izvršimo naloge i instrukcije koje su dali predsjednik Republike Srpske i predsjednik Vlade Republike Srpske.«

Dragan Mikerević je poručio da je Republika Srpska obavezna da djeluje u skladu sa zakonom, zbog, kako je rekao poginulih i budućnosti izrazivši očekivanja da će konačni izvještaj Komisije biti uspješan i pozitivan kako bi se sačuvao kredibilitet Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG