Linkovi

Condoleeza Rice svjedočila pred Komisijom koja istražuje okolnosti napada 11. septembra - 2004-04-08


Javno svjedočenje gospodje Rice odobreno je od strane predsjednika prije nekoliko dana, nakon više mjeseci otpora i nakon nedavnog, takodje javnog, svjedočenja Richarda Clarke-a, bivšeg savjetnika Bijele Kuće za borbu protiv terorizma - koji je pred Komisijom oštro kritizirao i predsjednika Busha i njegovu administraciju i napose samu gospodju Rice - rekavši da prijetnji od al-Qaide nije posvećeno dovoljno pažnje u periodu prije napada 11. septembra. U svom 20-minutnom uvodnom izlaganju gospodja Rice je ustvrdila da je Bushova administracija shvatala opasnost od al-Qaide i prije 11. septembra i da je eliminaciju te terorističke mreže stavila visoko medju svoje prioritete u prvim mjesecima svog mandata. Gospodja Rice je dodala da su u ljeto 2001. godine, nove informacije o terorističkim prijetnjama administraciju stavile u stanje visoke pripravnosti. Ona je, medjutim, naglasila da su te informacije bile neprecizne i da uprkos nastojanjima administracije nije postojao način da se spriječe teroristički napadi 11. septembra.

Kao što su vaša saslušanja i pokazala, nije postojao ni jedan pojedinačni potez koji bi pomogao da se ne dogode ti napadi. Ako bi išta moglo možda pomoći da se oni spriječe, bile bi to bolje informacije o prijetnjama unutar Sjedinjenih Država, da smo ih imali, rekla je gospodja Rice.

Uslijedila su zatim pitanja članova Komisije, koja se uglavnom mogu svrstati u dvije kategorije. Jedna su bila dopunska pitanja koja su gospodji Rice omogućavala da opširnije obrazloži teze iz svog uvodnog izlaganja, dok su druga pitanja za cilj imala da to izlaganje uzdrmaju. Atmosfera je na momente bivala naelektrisana - ali ukupan utisak ipak ostaje u okviru očekivanog.

Jedini podatak koji do sada nije bio pomenut u javnosti tiče se jednog još uvijek povjerljivog dokumenta koji je predsjedniku Bushu predočen 6. augusta 2001. godine.

Nije li tačno, Dr Rice, da je memo od 6. augusta upozorio na moguće napade unutar naše zemlje? I, pitam vas da li se sjećate njegovog naslova?

Mislim da je naslov bio: Bin Laden je odlučan da napada unutar Amerike..., prisjetila se gospodja Rice, ali je negirala da je taj dokument sadržavao bilo kakvu specifičnu informaciju o vrsti prijetnje, o vremenu i mjestu. Komisija je danas saopštila da je od Bijele Kuće zvanično zatražila da sa tog dokumenta skine oznaku - Strogo povjerljivo. Politički analitičari već su na svim televizijskim programima i analiziraju detalje svjedočenja. U izbornoj godini i poodmakloj kampanji i republikanskog i demokratskog predsjedničkog kandidata, sigurno je da će tumačenja i ocjene o tome biti različite.

XS
SM
MD
LG