Linkovi

Mostarc pod sumnjom povezanosti sa terorističkim napadima u Madridu - 2004-04-08


Španjolske vlasti pojačavaju mjere sigurnosti u cijeloj zemlji u strahu od mogućeg novog terorističkog napada za koji vjeruju da bi mogao doći na Uskrs. Zvaničnici u Madridu se boje da je mogućnost za napad veća jer će mnogi ljudi putovati, i vrijeme provoditi napolju kako bi proslavili veliki katolički blagdan.

U medjuvremenu su novine EL Mundo objavile kako je policija u Španiji u zadnji trenutak spriječila zavjeru da se u zrak digne ogroman šoping-centar u pregradju Madrida, iako vlast to nije potvrdila. Zvaničnici kažu da vjeruju da se pripremaju novi napadi.

Čelnik Interpola u Bosni i Hercegoivni, Brane Pećanac je izjavio da je španjolska policija od njega zatražila da povede istragu oko bh gradjanina, Sanela Sjekirice za kojeg vjeruju da je umiješan u terorističke napade u Španjolskoj. Do sada je 17 osoba zatvoreno pod optužbom za sudjelovanje u napadima na vozove kada je ubijeno preko 190 osoba.

Evo šta je tim povodom našem dopisniku u Sarajevu, Adnanu Rondiću rekao zamjenik ministra sigurnosti BiH, Dragan Mektić.

”Nakon ovih teroristički dogadjanja u Madridu mi smo, kao i sve policije dobili obavijest da im dostavimo sva eventualno korisna i raspoloživa saznanja koja bi njima mogla da pomognu u rasvjetljavanju tog slučaja.

Medjutim, nakon toga , mi smo od španske policije, putem Interpola dobili konkretan zahtijev da utvrdimo identitet za izvjesno lice, po imenu Sanel Sjekirica. Provjerom je utvrdjeno da je on rodjen 1980. godine u Mostaru.

Nakon jednog takvog zahtijeva, sobzirom da ga oni na odredjeni način dovode u vezu sa odredjenim militantnim terorističkim organizacijama, i na odredjen način povezuju sa napadima na vozove u Madridu, mi ćemo izvršiti prikupljanje svih potrebnih operativnih podataka kako bi do kraja identifikovali navedeno lice. Prikupljene podatke ćemo ustupiti španskoj policiji.

XS
SM
MD
LG