Linkovi

Peti dan jakih borbi izmedju američke koalicije i iračkih pobunjenika - 2004-04-08


Već peti dan se vode jake borbe izmedju snaga američke koalicije u Iraku i pobunjenika,i sunia i šiita u nekoliko dijelova Iraka. Prema posljednjim vijestima, od jučer je ubijeno 6 američkih vojnika u ovim sukobima. Izvještava se da do nekih od najgorih sukoba dolazi u većinski sunitskom gradu Falujji, gdje predstavnici bolnica navode da je na desetine Iračana ubijeno i ranjeno. Nema nezavisne potvrde o broju žrtava.

U svetom gradu Karbali na jugu zemlje, poljske i bugarske snage se bore protiv članova šiitske milicije Al-Mahdi, dok je jedan od viših američkih vojnih zvaničnika rekao da su šiitske milicije zadobile najmanje djelimičnu kontrolu nad gradovima Kut i Najaf. Dvojica visokih vjerskih lidera iračkih Šiita su pozvali na smirenje nasilja. Za BBC je Hamid al Bayati iz Vrhovnog Vijeća Islamske Revolucije kazao da vjerske vodje vjeruju da bi se situacija mogla smiriti ukoliko Sjedinjene Države pristanu na pregovore s sljedbenicima traženog šiitskog klerika Al Sadra; član Iračkog Upravljačkog Vijeća Adnan Pachaci je sa svoje strane rekao da su pregovori s samim Al Sadrom već u tijeku.

A sa svog ranča u Texasu je predsjendik Bush telefonom danas razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, revidirajući situaciju u Iraku. Predstavnici Bijele Kuće kažu da je razgovor Bush -Putin trajao ko 20 minuta, i da je američki predsjednik nazvao svog ruskog kolegu. Prema izjavama, dvojica su lidera razgovarali i o Kosovu, i Afghanistanu.

XS
SM
MD
LG