Linkovi

Falluja: Žestoke borbe izmedju američkih snaga i iračkih ustanika - 2004-04-07


Žestoke borbe izmedju američkih snaga i iračkih ustanika su u toku u Falluji, dok se ustanak u kojem učestvuju militanti sunita i šiita proširio po Iraku. Svjedoci kažu da je danas u Falluji ubijeno oko 40 ljudi, kada su američke snage bombardirale zgradu na lokalitetu džamije sunita. Američki general Mark Kimmit je rekao da su marinci napali vanjski zid oko dvorišta džamije i da sama džamija nije oštećena. On nije potvrdio broj žrtava, ali je rekao da su marinci u gradu i, kako je rekao, eliminišu neprijatelja jednog po jednog.

Marinci su u grad ušli jučer, kao odgovor na ubistvo četvorice američkih radnika civila. Izvješteno je da je jučer ubijeno 30 iračana i 12 marinaca u borbama u obžnjoj Ramadi. Danas su dvojica američkih vojnika, kako se izvještava, ubijeni u napadu u Bagdadu, dok je na sjeveru grada jedan ranjen.

U medjuvremenu američki zvaničnici se zavjetuju da će slomiti miliciju šiitskog lidera u bjekstvu, Moqtada al-Sadra. Koalicijske trupe su danas u Karbali, ubile bliskog al-Sadrovog suradnika, dok izvještaji govore da se al-Sadr nalazi okružen svojim sljedbenicima u Najafu. U blizini Kirkuka, osam iračana su ubijeni u sukobu sa američkim vojnicima, dok je jedan američki vojnik ubijen u blizini grada Balada.

XS
SM
MD
LG