Linkovi

U Sarajevu svečano proslavljen veliki jevrejski blagdan - 2004-04-07


Pesah, blagdan oslobođenja kojim se obilježava historijski događaj izlaska Jevreja iz egipatskog ropstva,obilježava se već više od 3000 godina, i najstariji je blagdan na svijetu, rekao je u svom pozdravnom govoru, Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, Jakob Finci!

“Ovj praznik treba da proslave svi ljudi koji traže oslobođenje i samooslobođenje te je on simbol da svaki čovjek traži slobodu u kojoj će živjeti. Na ovaj dan se čita Hagada o izlasku Jevreja iz egipatskog ropstva. Posebno značenje ima sarajevska Hagada, jer je ona postala simbol izdržljivosti i borbe, te nemogućnosti uništenja jednog naroda i ideje, riječi su g Jakoba Fincija. Sloboda i mir u kojima danas uživamo u BiH, najveća su svetinja te je zato Pesah praznik ne samo za Jevreje već za sve bh. građane.

Ručku su, između ostalih, prisustvovali i članovi Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, Dragan Čović i Borislav Paravac, prvi zamjenik visokog predstavnika Donald Hays, američki ambasador u BiH Cliford Bond, te gradonačelnik Sarajeva Muhidin Hamamdžić.

XS
SM
MD
LG