Linkovi

Šestorica BH Hrvata pred Tribunalom: svi razumiju jezik, ali im optužnice nisu jasne - 2004-04-06


Sva šestorica Hrvata, nekadašnjih političkih i vojnih lidera tzv. Herceg Bosne izjasnili su se da nisu krivi po optužnici haških tužitelja, koja im na teret stavlja ratne zločine, počinjene nad Bošnjacima Zapadne Hercegovine i Centralne Bosne. Uz to, neki od njih su iskoristili prvo pojavljivanje pred sudijama, da izjave kako "ne razumiju smisao optužbi". Prvo formalno pojavljivanje Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodan Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Čorića i Beislava Pušića, sviju optuženih za zločine nad Bošnjacima u Zapadnoj Hercegovini i Centralnoj Bosni, zamišljeno samo kao kratko izjašnjavanje o krivnji optuženih po navodima haške opružnice, trajalo je duže nego se očekivalo. Bilo je to dijelom zbog proceduralnih stvari, a dijelom i zbog nastupa optuženih, koji su željeli sudijama iskazati, ne samo svoju nevinost, već i začudjenost postojanjem takvih optužbi.

Tako je nekadašnji premijer tzv. Herceg Bosne i bh šef diplomacije, Jadranko Prlić, upitan da li je pročitao i razumio optužnicu rekao:

"Časni sude, razumio sam zašto me optužnica tereti, mada nisam razumio inkriminacije na kojima se ona temelji".

Na isto pitanje je nekadašnji zapovjednik HVO, Slobodan Praljak, odgovorio izjavljujući da je optužnicu razumio tek na "razini lingvističke logike". U sličnom tonu je bio i odgovornekadašnjeg šefa Ureda za nestale HB, Berislava Pušića, koji kaze da je razumio optužnicu, ali da mu mnoge stvari nisu jasne, "s obzirom da se samo bavio humanitarnim pitanjima u toku rata".

Optuženi Prlich je, upitan da se izjasni o krivnji, izjavio:

"Časni sude, nisam kriv za djela koja mi se stavljaju na teret. Ja nisam jedan od gospodara rata, kako to pokušava predstaviti optužnica".

Šestoricu političkih i vojnih lidera tzv. Herceg Bosne haški tuzitelji terete za sudjelovanje u "udruženom zločinačkom poduhvatu" kojem je cilj bio da se, politički i vojno, trajno uklone i etnički očiste Bošnjaci sa područja pod hrvatskom kontrolom.

U pitanju je do sada najopsežnija optužnica za zločine počinjene nad Bošnjacima tokom sukoba HVO i Armije BiH, koja se bavi odgovornošću najviših političkih i vojnih vodja Herceg-Bosne, ali i lidera iz susjedne Hrvatske, poput Franje Tudjmana, Janka Bobetka i Gojka Šuška.

Važan elemenat optužnica čini trvdnja da je bošnjačko- hrvatski sukob imao medjunarodni karakter, zbog uloge političara iz Zagreba u njemu, kao i direktnog angažovanja hrvatskih vojnih snaga.

U ukupno 26 tačaka optužnice šest optuženika se tereti da su odgovorni za progone Bošnjaka- ubistva, okrutno postupanje, silovanja, zatočavanja, deportacije, uništavanje i pljačku gradova i sela.

Optuženi su odgovorni i za masakre u bošnjačkim selima Ahmići i Stupni Do, rušenje mostarskog Starog mosta, a u posebnim su poglavljima obradjeni zločini počinjeni logorima i zatvorima Heliodrom, Dretelj, Gabela i Vojno, te u opštinama Prozor, Gornji Vakuf, Jablanica, Mostar, Stolac, Čapljina, Vareš i Ljubuški. Vrijeme početka sudjenja šestorici optuženih biće utvrdjeno naknadno.

U medjuvremenu u Mostaru konačno reakcija na otpečaćene optužnice za šetoricu bosanskih Hrvata; Predsjedništvo Kantonalnog odbora Hrvatske demokratske zajednice BiH Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji je jedan od najuticajnijih u toj stranci, na današnjoj sjednici izrazilo je zabrinutost i ogorčenost kvalifikacijama koje je u optužnicama protiv šest Hrvata upotrijebilo haško Tužilštvo.

Prema saopštenju za javnost hercegovačko-neretvanskog HDZ-a, nije bilo dovoljno neprimjereno i široko tumačenje pojma komandne odgovornosti, nego je trebalo osmisliti i – kako se navodi monstruoznu kvalifikaciju 'udruženog zločinačkog poduhvata'.

«Niko neće moći da ospori činjenicu da su se Hrvati u okvoru HVO-a i HZ HB prvi u BiH organizovali u borbi protiv agresije, te nikakve lažne optužbe ne mogu potcijeniti žrtvu obih koji su se borili u Domovinskom ratu. Jedna stvar je procesuirati ratne zločine, a sasvim nešto drugo je kvalifikovati pravo na odbranu kao nekakav zločinački poduhvat», navodi se u HDZ-ovom saopštenju.

HDZ Hercegovačko-neretvanskog kantona optužuje i međunarodnu zajednicu da ostaje vjerna dvostrukim standardima, što pokazuju najnoviji potezi OHR-a, koji – kako se kaže – nameće istu kaznu i HDZ-u i SDS-u u vidu ograničavanja raspolaganja novcem.

«Na žalost, HDZ BiH se kažnjava zato što pokušava da osigura i precizira uslove pod kojima neće biti ugrožena prava hrvatske djece u procesu reforme školskog sistema, a SDS dobija istu kaznu zato što podržava optužene za ratne zločine», kaže se također u saopštenju hercegovačko-neretvanskog HDZ-a.

XS
SM
MD
LG