Linkovi

Aleksandrijska Deklaracija - 2004-04-06


Sve je više zahtjeva za promjenama na Srednjem istoku. Ovo je jasno izraženo na nedavno održanoj konferenciji u Alexandriji pod nazivom Pitanje arapskih reformi. Sastanak lidera građanskih organizacija iz arapskih zemalja rezultirao je kominikeom u kojem se kaže da su reforme neophodne i hitno potrebne. To znači, kako se kaže u Aleksandrijskoj deklaraciji da bi svaka arapska zemlja trebala uspostaviti, izborno zakonodavno tijelo, nezavisno sudstvo i poštivanje ustava uz političke partije koje imaju različite ideologije.

U Aleksandrijskoj deklaraciji se također poziva na uspostavljanje slobode svih vidova izražavanja a posebno slobode štampe kao i poštivanje ljudskih prava u skladu sa međunarodnim standardima a posebno prava žena, djece i manjina.

Ismail Siraj El-Din je direktor Aleksandrijske biblioteke u kojoj je konferencija održana. Kako je on to izjavio za informativni internet servis IslamOnline - arapskom svijetu je neophodno da krene naprijed u pravcu sveobuhvatnih reformi kako ne bi i dalje živio izolovan od ostatka svijeta.

U nekim arapskim zemljama lideri vlada počeli su poduzimati korake u pravcu reformi. U drugim zemljama malo je toga urađeno. Interes za reformama među Arapima je jasan, rekao je glasnogovornik američkog State Departmena Richard Boucher.

RICHARD BOUCHER: Čini se da postoje iskrena nastojanja u tom regionu da se utvrdi gdje da se izvrše reforme, gdje se može izvršiti modernizacija ekonomije, društva i političkih sistema. U mnogim slučajevima to su reforme do kojih je došlo samo po sebi u tom regionu. One potiču iz tog regiona i namjera nam je da podržavamo takvu vrstu reformi i modernizacije.

Takva podrška je dočekana sa dobrodošlicom od strane arapskih reformatora, kaže egipćanin Osama Ghazali Harb, jedan od predlagača Aleksandrijske deklaracije. Ustvari, kaže gospodin Harb podrška Sjedinjenih država i drugih demokratskih zemalja idejama iz Aleksandrijske deklaracije će, prema njegovim riječima, ojačati i promovisati trend reformi.

XS
SM
MD
LG