Linkovi

Freddy Adu - novi Pele - 2004-04-05


14-to godišnjeg nogometaša u Sjedinjenim Državama, koji je tek odigrao prvu profesionalnu utakmicu već porede sa velikim brazilskim nogometašem Peleom. Njegovo ime je Freddy Adu i na terenu je debitovao u subotu, ovdje u Washingtonu.

Freddy, čije je ime već slavno, rodjen je u Ghani. Prije sedam godina njegova porodica je na lotu izvukla vizu za Sjedinjene Države. Ta pobjeda na lotu može se sada pokazati kao nešto najsretnije što se ikada desilo američkom nogometu.

Grant Wahl, iz magazina Ilustrovani sport kaže.

”Nogomet nije sport koji u ovoj zemlji privlači veliku pažnju i on je prvi igrač koji bi to zaista mogao promijeniti.“

Fraddy je visok metar i 70, i težak svega 68 kilograma, ali kaže da visina i težina nisu bitne. On je u punoj formi.

”Ja osjećam da ako si dovoljno dobar, onda si i dovoljno star. Nije me briga koliko su drugi stariji od mene. Nije me briga koliko su drugi viši od mene. Ja idem da igram i uživam.“

Grant Wah, kaže: On je kao mali madžioničar sa loptom. On sa loptom može raditi šta hoće.

Ovaj 14-to godišnjak je najbolje plaćeni igrač nogometa u Sjedinjenim Državama. On ima ugovor sa kompanijom Nike vrijedan više od milion dolara, a još nije završio ni srednju školu. Fraddy je izvan Amerike mogao igrati za daleko više para, ali je odabrao da ostane bliže porodici i igra u Washingtonu.

Don Garber, predstavnik američke profesionalne nogometne lige ne može biti sretniji.

Njega su tražili svi značajniji nogometni klubovi u svijetu. Svi američki nogometni treneri su bili zadivljeni kada su ga vidjeli na terenu.

Freddy je najmladji profesionalni igrač koji nastupa u američkom sportskom timu u više od 100 godina. Njegov bivši trener, John Ellinger kaže da će ga tretirati kao sportskog genija.

John Ellinger, trener tima US-17: On je kao Pele, kao Maradona. On je jedan od onih za kojeg znate da će postati nešto veliko.

Pele je nacionalno blago u Brazilu i smatra se najboljim igračem svih vremena. On je postigao više od hiljadu i 200 golova u profesionalnoj karijeri, osvojio 3 svjetska šampionata. I 1967. godine je čak zaustavio gradjanski rat. Obje zaraćene strane su pozvale na 48-mo satni prekid borbi kako bi Pele mogao odigrati exibicioni meč u Nigeriji.

Freddy je nedavno imao priliku da sretne svog idola.

Koliko imaš braće, upitao je Pele.

Jednog. Imam malog brata, ali je on viši od mene, odgovorio je Freddy.

Pele je imao 16 godina kada je odpočeo profesionalnu karijeru. Da li zbog toga Freddy osjeća dodatni pritisak?

Freddy: Ja o sebi ne mislim kao o budućnosti američkog nogometa. Ne osjećam nikakav pritisak. Jednostavno igram. Jedino o čemu brinem je kako igrati na terenu. I to je ono što me je dovelo tu gdje sam sada.

Svijet je imao prilike u subotu vidjeti prvi profesionalni nastup mladog Freddya, kada je njegov D.C United igrao sa ekipom San Jose Earthquakes.

D.C. United je pobjedio sa 2-0. Na svom prvom nastupu Freddy je izvanredno dodao u lijevu stranu protivničkog šesnaesterca, a zatim u solo akciji pao u 16-stercu, ali bez dosudjene kazne.

Nakon susreta, mladi talentirani Freddy Adu je rekao: Bilo je veličanstveno. Nisam se odavno tako dobro osjećao. Tamo su bili moji navijači. Bila je odlična atmosfera, bilo je zabavno. Očito treba da igram malo duže. Ali, ovo je moj prvi profesionalni nastup. U početku sam bio malo nervozan, ali sam se osjećao dobro znajući da je publika uz mene, uz nas, uz moj tim, i ja treba samo da izadjem na teren i igram, rekao je mladi fudbalski genije Freddy Addu, nakon svog prvog profesionalnog nastupa.

XS
SM
MD
LG