Linkovi

Divjak: Karadžić nikada nije mogao ući u grad - 2004-04-05


Jovan Divjak, bosanskohercegovačkoj javnosti poznat kao jedan od svojevremenih zapovjednika odbrane Sarajeva, zatekao se u subotu, 3.aprila, u Briselu. Povod za kratku posjetu središtu Europe je bilo promocija njegove knjige "Sarajevo, ljubavi moja"- knjige koja je, kako i stoji u njenom predgovoru, posvećena "svim znanim i neznanim patriotama i djeci, žrtvama rata".

U subotu, na skormnoj svečanosti u Klubu knjige u briselskoj komini Woluwe, Jovan Divjak je promovirao svoju knjig "Sarajevo, ljubavi moja", njeno izdanje na francuskom, čije objavljivanje su izdašno pomogli prijatelji iz Belgije, asocijacija ECOLIERS DU MONDE. Sa njima nekadašnji branitelj sarajeva suradjuje već godinama u humanitarnom radu, pomažući djecu bez roditelja, žrtve rata u Bosni i Hercegovini.

U Federaciji ima oko 20.000 djece bez jednog roditelja, a oko 1500 djece bez oba roditelja. Pomažemo ih u školskom priboru i opremi i stipendijama. Sada djelimo 230 stipendija svakog mjeseca, što je oko 7500 eura svakog mjeseca. Sa belgijskom asocijacijom ECOLIERS DU MONDE suradjujemo već više od osam godina na svim ovim projektima pomoći djeci bez roditelja...

Poruka knjige koju je belgijskoj javnosti predstavio Divjak je, kako kaže, "da je ljubav prema ljudima je ono što nas može izvući iz haosa u kojem se nalaze ne samo Bosna i Hercegovina, nego i sve preostale zemlje bivše Jugoslavije.

Njegovo pojašnjenje razloga i želje za pisanjem, ipak, počinje i završava Sarajevom i Sarajlijama, i s tim u vezi, on je uvjeren da su u vrijeme duge i teške opsade grada "heroji bili svi njegovi gradjani". Zato Jovan Divjak i odbija sve eventualne lične zasluge za odbranu grada:

"Kažu: heroj, odbranio grad! Ne, ja ih ispravljam, Sarajevo su odbranili njegovi gradjani. Da su samo Armija i policija branili grad, nikakve šanse ne bi bilo. Gradjani su odbranili grad. Sve ono što su uradili - porodice koje su spremale svoju djecu, žene svoje muževe na liniju i poslije kada su ono malo što su imali dijelili, zatim onaj intelektualni i duhovni otpor, sve to govori da su gradjani ti koji su odbranili grad. To i pišem u knjizi. Kada kažu da je Karadžić mogao ući u Sarajevo, ja im odgovaram- nije! Da je mogao, on bi ušao! Medjutim nije mogao iz više razloga: zbog otpora onih koji su branili sebe i druge, svoju kuću, dvorište, a moral je bio izuzetan. Sarajevo je ostalo simbol", kaže Jovan Divjak, prisjećajući se 44 mjeseca duge opsade glavnog bosanskohercegovačkog grada.

Na kraju kratke posjete Briselu, Jovan Divjak ne obećava nove knjige, već više humanitarnog rada - pomoći djeci u BiH, posebno onoj koja još uvijek nose posljedice tragičnog rata.

XS
SM
MD
LG