Linkovi

Šestorica bosanskih Hrvata stigli u Den Haag - 2004-04-05


Šestorica nekadašnjih visokih zvaničnika tzv. Herceg Bosne, optuženih za ratne zločine od strane Trubunala, stigli su u pritvor Scheveningen, potvrdjeno je danas u Hagu. Nekadašnji predsjednik vlade Herceg Bosne a zatim i ministar vanjskih poslova BiH, Jadranko Prlić, ministar odbrane HB, Bruno Stojić, zapovjednici HVO, Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO, Valentin Čorić i šef Ureda za nestale, Berislav Pušić, stigli su danas, kako je i najavljivano, u Amsterdam, a po slijetanju redovnog leta kojim su doputovali, predali su se predstavnicima Tribunala. Krajem prošle sedmice su objelodanjene opužnice protiv četvorice optuženih, dok se očekuje objavljivanje i preostale dvije optužnice za zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Tužitelji Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića terete za etničko čisćenje provedeno nad Bošnjacima Zapadne Hercegovine i Srednje Bosne, provodjeno uz pomoć, pored ostalih, i tadašnjeg hrvatskog predsjednika, Franje Tudjmana, a sa ciljem odvajanja dijelova BiH i njihovog pripajanja Hrvatskoj.

Prema poznatim detaljima haških optužnica, pobrojana četvorica su odgovorni za zločine počinjene u Srednjoj Bosni, masakre u bošnjačkim selima Ahmići i Stupni Do, rušenje mostarskog Starog mosta, te uništavanje bošnjačkih kuća, kulturnih i vjerskih objekata. Optuženi su i za protjerivanje Bošnjaka iz Stoca i Ljubuškog, kao i za uspostavljanje logora u kojima su zlostavljani i ubijani bošnjački civili.

Očekuje se da će uskoro biti saopšteno i vrijeme prvog pojavljivanja optuženih pred haškim sudijama, kada će imati priliku izjasniti se o krivnji koju im na teret stavljaju optužnice.

XS
SM
MD
LG