Linkovi

Ashdown: Nedopustivo da se javna sredstva koriste za podršku optuženicima - 2004-04-05


Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, Paddy Ashdown saopštio je danas u Banjaluci, nakon sastanka sa zvaničnicima Republike Srpske, da pojedini elementi iz SDS-a podržavaju optužene za ratne zločine te da je to jedan od razloga za njegovu odluku o zabrani finansiranja ove stranke iz budžeta.

Republika Srpska predstavlja glavnu prepreku na putu Bosne i Hercegovine ka Evropi i pred njom sada stoji odluka da li će biti dio snaga koje vode zemlju ka Evropi ili će biti prepreka za to. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, visoki predstavnik Paddy Ashdown nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske, Draganom Čavićem, premijerom Draganom Mikerevićem i predsjednikom Narodne Skupštine, Draganom Kalinićem. Sastanku su prisustvovali i pojedini ambasadori zemalja Evropske Unije u BiH. Ashdown je istakao da su opstrukcije prisutne u donošenju zakona o javnim nabavkama, zakonu o notarima i Javnom radi-televizijskom sistemu a posebno u saradnji sa haškim tribunalom. S tim u vezi on je obrazložio i razloge donošenja odluke o zabrani finansiranja Srpke demokratske stranke iz budžeta.

»Neki elementi u SDS-u održavaju finansijske kontakte sa optuženima za ratne zločine«, bio je jasan Ashdown. On je, stoga, istakao da bi bi bilo veoma neodgovorno s njegove strane da dozvoli da se javna sredstva koriste za finansiranje haških optuženika, uključujući i osnivača SDS-a Radovana Karadžića. I Ambasador Holandije u BiH, Robert Bošer, u ime ostalih ambasadora zemalja Evropske Unije, je jasno poručio.

»Od Bosne i Hercegovine se zahtjeva da u potpunosti sarađuje sa haškim tribunalom što je sljedeći korak u otvaranju procesa stabilizacije i pridruživanja«, istakao je Bošer, podsjećajući da, posebno, Republika Srpska nije ispunila svoje obaveze u ovom pravcu. Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić je naglasio da ovaj entitet neće biti smetnja za evropske integracije.

»Republika Srpska, politički, i u svakom smislu riječi je opredjeljena za evropski put Bosne i Hercegovine i shvatamo potrebu funkcioalnosti Bosne i Hercegovine.«

Visoki predstavnik i ambasadori zemalja Evropske Unije danas su se odvojeno sasali i sa potpredsjednicima Republike Srpske, Adilom Osmanovićem i Ivanom Tomljenovićem te liderom SNSD-a, Miloradom Dodikom.

XS
SM
MD
LG