Linkovi

Hag: Objavljine optužnice protv Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića - 2004-04-02


Danas su u Haškom tribunalu objavljene dugo najavljivane optužnice četvorice bivših hrvatskih zvaničnika i oficira u tzv. Herceg Bosni.

Haški tužitelji za zločine protiv čovječnosti, počinjene izmedju 1992. i 1993. godine, optužuju bivšeg premijera Herceg Bosne, Jadranka Prlića, ministra odbrane, Brunu Stojića, te zapovjednike Hrvatskog vijeća odbrane, Slobodana Praljaka i Milivoja Petkovića.

Na teret im se stavlja etničko čišćenje provedeno nad Bošnjacima Zapadne Hercegovine i Srednj Bosne, provodjeno sa ciljem odvajanja tih područja od BiH, i njihovog pripajanja Hrvatskoj.

Sva četvorica su, prema tužiteljima, odgovorni za zločine počinjene u Srednjoj Bosni, masakre u bošnjačkim selima Ahmići i Stupni Do, rušenje mostarskog Starog mosta, te uništavanje bošnjačkih kuća, kulturnih i vjerskih objekata.

Optuženi su i za protjerivanje Bošnjaka iz Stoca i Ljubuškog, kao i za uspostavljanje logora u kojima su zlostavljani i ubijani bošnjački civili.

Tužitelji ih optužuju i za osnivanje logora u kojima su u Hercegovini nezakonito pritvarani, zlostavljani i ubijani muslimanski civili, kao i za progon Muslimana iz okoline Stoca i Ljubuškog.

Tokom nedavne posjete hrvatske delegacije Tribunalu, najavljeno je kako će Prlić, Stojić, Petković i Praljak već u ponedjeljak otputovati u Hag.

XS
SM
MD
LG