Linkovi

Jaap de Hoop Scheffer: Karadžić se može skrivati, ali ne i sakriti - 2004-04-02


Prilikom danas održane ceremonije podizanja zastava sedam novih članica NATO-a prisutnima se obratio i generalni selretar Sjeverno-Atlanskog saveza Jaap deHoop Scheffer. Gospodin Scheffer je tom prilikom skrenuo pažnju prisutnih na pitanja kao što su: zašto je NATO pod pokroviteljstvom UN-a tako mnogo uključen u Avganistanu? Zašto je Alijansa tako dugo i tako uspješna kada je riječ o Bosni i Hercegovini? Zašto je NATO i dalje na Kosovu i Balkanu? Zašto brodovi NATO-a sprečavaju terorizam i transport oružja za masovno uništenje u Mediteranu?

Drugim riječima, rekao je ovom prilikom gospodin Scheffer, naravno da se alijansa bitno mijenja, ali to je samo zato jer je prijetnja drugačija, jer se prijetnja bitno promijenila.

Odgovarajući na pitanje novinara na konferenciji za štampu u vezi sa poslednjom neuspješnom akcijom hvatanja Radovana Karadžića gospodin Scheffer je rekao da se bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić u ovom trenutku nastavlja sakrivati, ali on ne može pobjeći, i ne može se do vijeka kriti, riječi su generalnog sekretara Alijanse Scheffera Gospodin Scheffer je također ovom prilikom rekao da bi i on volio i želio da je ta operacija bila uspješna i podsjetio je na to da su se svi u proteklih nekoliko sedmica mogli osvjedočiti da su učesnici u ovoj operaciji radili što je bilo u njihovoj moći da uhvate Radovana Karadžića jer će to po mišljenju gospodina Scheffera biti jako važno za cijeli taj region da Karadžić ode tamo gdje bi trebao biti: na međunarodnom tribunalu u Hagu.

XS
SM
MD
LG