Linkovi

SFOR prisiljen da koriste vojne snage u nastojanjima da se uhapsi Radovan Karadžić... - 2004-04-02


Izražavamo žaljenje zbog povreda civila, međutim NATO saveznici i SFOR su prisiljeni da koriste vojne snage u nastojanjima da se uhapsi Karadžić, jer se on nije predao, a Republika Srpska nije preduzela konkretne korake koji proizilaze iz Dejtonskog sporazuma i obaveza prema UN, rečeno je iz američke ambasade u Sarajevu. U isto vrijeme, Adnan Rondić izvještava da je Presjedništvo BiH zatražilo od Ministarstva sigurnosti da hitno u saradnji sa SFOR-om i Policijskom misijom Evropske unije sačini potpunu informaciju, o dogadjaju na Palama.

Presjedništvo BiH zahtijeva od Ministarstva sigurnosti da hitno u saradnji sa SFOR-om i Policijskom misijom Evropske unije sačini potpunu informaciju o SFOR-ovoj akciji izvršenoj jučer na Palama, kako bi se mogla dati zvanična ocjena. Predsjedništvo je na hitnoj sjednici izrazilo žaljenje zbog ranjavanja sveštenika Jeremije Starovlaha i njegovog sina Aleksandra, tim prije što se to dogodilo u vjerskom objektu. U zajedničkoj izjavi Predsjedništvo BiH je potvrdilo opredijeljenost za punu suradnj sa Haškim tribunalom i zahtijeva od institucija BiH i entiteta da izvršavaju obaveze i osiguraju saradnju sa SFOR-om i Policijskom misijom EU-a kako se takvi događaji ne bi ponavljali.

Predsjedništvo BiH je na kraju današnje sjednice pozvalo sve građane na mir i dostojanstvo.

Kako je za Glas Amerike saopćeno iz ureda za informiranje ambasade SAD u BIH: Akcija koju je poduzeo SFOR pokazuje odlučnost medjunarodne zajednice da se Karadžić i drugi bjegunci dovedu pred lice pravde.

Izražavamo žaljenje, navodi se dalje, zbog povreda civila, međutim NASTO saveznici i SFOR su prisiljeni da koriste vojne snage u nastojanjima da se uhapsi Karadžić, jer se on nije predao, a RS nije preduzela konkretne korake koji proizilaze iz dejtonskog sporazuma i obaveza prema UN, da se Karadžić nađe pred licem pravde, stav je američke ambasade u Sarajevu.

Ruska Federacija je zabrinuta zbog akcije SFOR-a na Palama, i ocjenjuje da takve akcije neće doprinijeti osiguravanje saradnje organa BiH sa Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju i daljoj stabilizaciji situacije u zemlji, saopćava ruska ambasada u Sarajevu, ističući neophodnost pojavljivanja pred Haškim sudom, svih osoba osimnjičenih za ratne zločine.

Glasnogovornik SFOR-a Dave Sullivan izjavio je danas da SFOR u akciji na Palama nije ništa zaplijenio. On je demantovao navode koji su se pojavili u javnosti, da je među SFOR-ovim vojnicima u akciji na Palama bilo povrijeđenih.

Zdravstveno stanje povrijeđenog pravolsavnog sveštenika Jeremije Starovlaha i njegovog sina Aleksandra, koji su smješteni u tuzlanskom kliničkom centru, i dalje je teško.

XS
SM
MD
LG