Linkovi

UNUTRAŠNJA SIGURNOST ZEMLJE - 2004-04-01


Jučer je u Washingtonu otpočeo dvodnevni samit o unutrašnjoj i globalnoj sigurnosti. Samit je organizovan ubrzo nakon bombaškog napada na željezničku stanicu u Madridu u Španiji i najnovijih napada u Uzbekistanu. Bombaški napad 11. marta u Madridu još jednom je pokazao da se teroristi vode istinski rat protiv Sjedinjenih država i njenih saveznika. Od 11. septembra 2001. god. nije bilo napada na Sjedinjene države. Da li to znači da su Sjedinjene države danas bezbjedne?

Asa Hutchinson iz Ministarstva za unutrašnju sigurnost kaže da jesu. Gospodin Hutchinson ističe činjenicu je da je gotovo dvije trećine liderstva al-Qaide uklonjeno i da je međunarodni odgovor na terorizam uvijek bio veoma, veoma značajan.

Direktor programa za unutrašnju sigurnost zemlje pri Centru za strateške i međunarodne studije David Heyman se slaže da Sjedinjene države rade dobru stvar eliminišući rukovodstvo terorista. Gospodin Heyman međutim dodaje da Sjedinjene države nisu ništa bezbjednije danas nego što su bile prije napada 11. septembra.

Prema njegovim riječima na graničnim prelazima se mora uraditi više na obezbjeđenju avio saobraćaja i teretnog transporta tako što će se identificirati i razumjeti ko ulazi i izlazi iz zemlje i to se mora uraditi na način kaže gospodin Heyman koji neće ometati ekonomske aktivnosti niti svakodnevni život ljudi što je sada zaista izazov. A merički ministar odbrane Rumsfeld kaže da Sjedinjene države čine sve što je u njihovoj moći kako u inostranstvu tako i u samoj Americi kako bi spriječile još jedan teroristički napad ali uspjeh nije zagarantovan.

Realnost je, kako kaže ministar Rumsfeld, da teroristi mogu napasti bilo kada, svakog minuta, 24 sata na dan koristeći se raznim tehnikama, na bilo kojem mjestu . Nije moguće odbraniti se na svakom mjestu od svakog metoda, protiv svakog mogućeg pristupa, riječi su gospodina Rumsfelda. Pomoćnik sekretara za pograničnu i sigurnost transporta Hutchinson kaže da vlada ne vidi potrebu za podizanjem nivoa pripravnosti u zemlji.

Svakodnevno se prate obavještajni podatci kaže gospodin Hutchinson i za sada nema indikacija o vjerodostojnim informacijama prema kojima bi Sjedinjene države bile napadnute ili koje bi opravdale podizanje nivoa opasnosti.

David Heyman iz Centra za starteške i međunarodne studije smatra da je za postizanje veće sigurnosti potrebno da dođe i do promjene u načinu razmišljanja Amerikanaca.

Gospodin Heyman smatra da cjelokupno društvo mora iz ovoga nešto naučiti a to je da su se stvari u domenu sigurnosti promijenile. Da vlada, kako kaže gospodin Heyman nije jedina institucija koja nas štiti ili koja je zadužena da obezbijedi sigurnost.

Gospodin Heyman smatra da je vlada formiranjem Ministarstva za unutrašnju sigurnost zemlje skrenula veću pažnju javnosti na opasnost koja prijeti. Sada, kaže gospodin Heyman, vlada Sjedinjenih država treba da dijeli više informacija sa zvaničnicima zdravstvene zaštite, domaćim službama za primjenu zakona, gradskim zvaničnicima i drugima.

XS
SM
MD
LG