Linkovi

Hag zadovoljan suradnjom sa Hrvatskom - 2004-04-01


Visoka hrvatska delegacija razgovarala sa glavnom tužiteljicom, Carlom del Ponte. Nakon susreta, šef delegacije, ministrica pravosudja, Vesna Ožbolt izjavila da je Del Ponte vrlo zadovoljna hrvatskom suradnjom sa Sudom. Bilo je riječi o zahtjevu za puštanjem na privremenu slobodu gen. Markača i Čermaka, za ponedjeljak zakazanoj predaji Sudu novih optuženih, te slučaju Gotovina.

Prema tvrdnji hrvatske ministrice pravosudja, vesne Ožbolt, glavna tužiteljica haškog suda, Carla del Ponte je suradnju zagreba sa Tribunalom ocijenila koa izuzetno dobru.

Ovo je rečeno nakon susreta koje je visoka hrvatska delegacija imala u Haškom sudu, koji je u svom značajnom dijelu protekao u četiri oka.

Ocjena razgovora od strane hvatske delegacije je više nego pozitivna te se, u tom smislu, prenosi i stav Del Ponte kaja kaže da bi Hrvatska trebala biti primjer najbolje suradnje sa Hagom.

Tokom susreta je bilo riječi o zahtjevu za privremenim puštanjem na slobodu dvojice generala, Ivana Čermaka i Mladena Markača, za ponedjeljak najavljenoj predaji Tribunalu novih optuženih: Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Jadranka Prlića i Brune Stojića, te o slučaju odbjeglog generala Ante Gotovine.

Kada je riječ o slučaju Gotovina, tužiteljica je zatražila nove informacije, a hrvatska ministrica je najavila da će Tribunalu proslijediti dodatne izvještaje o poduzetim mjerama na njegovom hapšenju i transferu u Hag.

U odvojenim haškim zbivanjuma, Tužiteljstvo Haškog suda je, na dvodnevnoj raspravi o kazni, koja je danas počela u Hagu, zatražilo da bivši lider SAO Krajine Milan Babić, koji je početkom godine priznao krivnju za ratne zločine u Hrvatskoj, bude kažnjen zatvorom u trajanju do 11 godina. U dokumentima odbrane navodi se da sudsko vijeće može odrediti bilo koju kaznu od četiri dana, koliko je Babić bio u pritvoru, do dozivotne robije.

Babić je 27. januara ove godine priznao krivnju za progon ne-Srba iz SAO Krajine na političkoj, vjerskoj i rasnoj osnovi, 1991. godine, a optužba je odustala od ostalih tačaka optužnice.

Konačna odluka o visina kazne za Milana Babića biće saopštena naknadno.

XS
SM
MD
LG