Linkovi

Pale: Nova SFOR-ova akcija hvatanja Radovana Karadžića - 2004-04-01


Sinoć, oko 1 i 15, pripadnici SFOR-a, u centru Pala pokrenuli su akciju s ciljem hapšenja Radovana Karadžića, potvrđeno je danas u SFOR-u. Akcija je izvedena u Parohijskom domu na Palama, a u njoj je učestvovalo 40 vojnika, Amerikanaca, Britanaca i pripadnika multinacionalne specijalne jedinice.

U toku operacije, povrijeđen je pravoslavni sveštenik Jeremija Starovlah i njegov 28 osmogodišnji sin Aleksandar, koji su SFOR-ovim helikoperom prebačeni u klinički centar u Tuzli.

Kako je izjavio direktor ove ustanove Dešo Mešić, riječ je višestrukim i kompliciranim povredama, koje nisu nanešene vatrenim oružjem, no nije mogao potvditi ni da su ozljede nastale usljed detonacije. Povrijeđeni su podvrgnuti operativnom zahvatu i trenutno se nalaze na intenzivnom odjelu tuzlanskog kliničkog centra.

Glasnogovornik SFOR-a Dave Sullivan izjavio je kako su spomenute osobe povrijeđene uslijed upotrebe eksplozivnog punjenja za otvaranje vrata na Parohijskom domu.

Sullivan je istakao kako SFOR posjeduje video kasete koje pokazuju profesionalno ponašanje vojnika tokom akcije, u kojoj ipak nisu uspjeli locirati Karadžića. Dodao je kako je akcija provedena na osnovu pouzdanih informacija da se optuženik nalazi na toj lokaciji, ali je napomenuo da SFOR ne razgovara o izvorima informacija.

U SFOR nisu mogli potvrditi da li je povrijeđeni sveštenik dio mreže podrške Radovanu Karadžiću, ali navode kako su nakon ove akcije korak bliže ovom haškom optuženiku.

Na ulicama Pala danas se okupilo blizu tri hiljade građana izražavajući protest zbog sinošnje akcije SFOR-a. Upućen je poziv predsjedavajućem Predsjedništva BiH Sulejmanu Tihiću i predsjedavajućim oba doma Parlamentarne skupštine BiH "da dođu na Pale i pokažu svoje opredjeljenje za zaštitu ljudskih sloboda i demokratije". Posljepodne okupljeni su se mirno razišli. Nije bilo incidenata, a u psoljepodnevnim satima helikopteri SFOR-a su nadljetali Pale.

Povrede koje su se desile u sinoćnjoj operaciji SFOR-a su za duboko žaljenje. Međutim, taj incident se ne bi desio da su bh. vlasti, a posebno RS, ispunile svoje međunarodne obaveze da u potpunosti surađuju sa Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, izjavio je danas visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown. Evropska budućnost BiH je zarobljena zbog nepostojanja volje vlasti, naročito u Republici Srpskoj, da pokaže sličnu odlučnost, rekao je Visoki predstavnik.

Dešavanja na Palama, ministar vanjskih poslova BiH, Mladen Ivanić označio je kao tragičan događaj koji značajno upozorava na to da i SFOR mora imati granice u svom ponašanju.

«U bilo kojoj civiliziranoj zemlji, onaj koji je napravio nešto tako mora biti pod istragom», kazao je Ivanić.

Iz Predsjedništva BiH je poslijepodne saopćeno da će sutra imati vanrednu sjednicu u povodu dogadjanja na Palama.

XS
SM
MD
LG