Linkovi

U Republici srpskoj oštre reakcije na akciju SFOR-a na Palama - 2004-04-01


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Borislav Paravac, predsjednik Narodne Skupštine Dragan Kalinić i premijer Republike Srpske Dragan Mikerević najoštrije su osudili noćašnji, kako su istakli, brutalni napad SFOR-a na parohijski dom i ranjavanje protojereja Jeremije Starovlaha i njegovog sina na Palama.

Noćašnja akcija SFOR-a na Palama u kojoj su teško ranjeni potojerej Jeremija Starovlah i njegov sin vjeroučitelj Aleksandar, pedstavlja najbrutalniji i najsuroviji akt nasilja. Izjavio je ovo danas na Palama pred brojnim okupljenim građanima u crkvenoj porti, predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Dragan Kalinić. On je istakao da Republika Srpska ne može da ćuti i trpi zlodjela izvšena nad svojim čestitim građanima ocjenjujući da neko želi da Srbe u Bosni i Hercegovini odvrati od borbe za bolji život i egzistenciju. Ti isti, dodao je Kalinić, žele da odvrate pažnju sa Kosova priželjkujući da se taj teroristički plamen, u kojem gore srpske kuće i svetinje proširi i na Bosnu i Hercegovinu. On je ocjenio da noćašnja akcija SFOR-a predstavlja drastičnu povredu svih poznatih zakona i konvencija od strane onih koji žele ukidanje Republike Srske pozvavši Ujedinjene Nacije, OHR i Predsjedništvo B i H da se oglase o tragičnom događaju na Palama.

Pemijer Republike Srpske, Dragan Mikerević je istakao da su sveštenici Srpske pravoslavne crkve, građani Pala i svi žitelji ovog entiteta povrijeđeni ovom akcijom kao ljudi i pravoslavci, najavljujući da će se o ovim događajima večeras odrediti i Vlada. Član Predsjedništva B i H Borislav Paravac je tim povodom potvrdio da će zatražiti održavanje vanredne sjednice državnog Predsjedništva. Ne očekujem spektakularne zaključke ali ću svakako kolegama Sulejmanu Tihiću i Draganu Čoviću prenijeti atmosferu sa ovog dostojanstvenog skupa, poručio je okupljenim građanima, Borislav Paravac.

Dodajmo da je Narodna Skupština Republike Srpske sinoć usvojila Deklaraciju u kojoj je, između ostalog, od Borislava Paravca zatraženo da pokrene inicijativu za preispitivanje ustavnosti naziva mjesta u Federaciji sa prefiksom Bosanski. Ujedno je najavljena i mogućnost preispitivanja uloge ministara u entitetskoj Vladi čije stranke osporavaju naziv Republika Srpska.

XS
SM
MD
LG