Linkovi

Uzbuna u BIH zbog prefiksa Srpska; Kalinić prijeti nestankom države - 2004-03-31


Predsjednik kluba poslanika Srpske demokratske stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković danas je na sjednici u Sarajevu izjavio da od danas Vijeće ministara nema podršku kluba poslanika SDS, osim kada se radi o odlukama Vijeća ministara koje su u funkciji ustavnih nadležnosti i prije svega podržavaju Republiku Srpsku.

Momcilo Novaković je istakao da je ovakva odluka uslijedila nakon najnovijih inicijativa za promjenu naziva RS, u prvom redu redsjedavajućeg Predsjedništva Sulejmana Tihića, istakavši da je to naziv koji se nalazi u Ustavu BiH, te da su te inicijative krajnje neozbiljne i neodgovorne. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić je danas kazao novinarima da ne može komentirati ovakvu odluku SDS, jer je, nije čuo, istakavši da izazivanje parlamentarnih kriza u ovom momentu nije dobro.

Klub poslanika Socijaldemokratske partija BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj je sjednici tog doma u Sarajevu, nakon Novakovićevog istupa, inicirao prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vijeću ministara BiH odnosno o njegovoj smjeni.

Poslanik SDP Zlatko Lagumdžija je kazao da je inicijativu za glasanje o nepovjerenju Vijeću ministara BiH potpisalo 14 iz sedam stranaka među kojima su, pored SDP-a, SNSD, Socijalisti RS, NHI, DNZ, BOSS, Radikali i nekoliko nezavisnih poslanika. Klub poslanika HDZ-Demokrščani predložio je održavanje posebne tematske sjednice o ustavnom uređenju BiH i eventualnim ustavnim promjenama. Podsjećamo, da je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić pokrenuo inicijativu o promjeni naziva RS, smatrajući da je taj naziv diskriminirajući u odnosu na konstitutivne i sve druge narode. Svoju inicijativu Tihić ocjenjuje kao ustavnu obavezu, o kojoj će konačnu odluku donijeti Ustavni Sud BiH.

U medjuvremenu je predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Dragan Kalinić oštro reagovao na zahtjeve za ukidanje imena Republike Srpske poručivši Sulejmanu Tihiću i Harisu Silajdžiću da ovakvim inicijativama ugrožavaju i Bosnu i Hercegovinu.

Ukoliko bošnjačka strana otvori pitanje ukidanja naziva Republika Srpska biće dovedeno u pitanje i postojanje Bosne i Hercegovine. Izjavio je ovo danas u Banjaluci predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Dragan Kalinić precizirajući da srpski narod više nikada neće prihvatiti situaciju kao od prije 12 godina, u kojoj samo jedni dominiraju i odlučuju.

»Ja mislim da oni ovoga trenutka, ovi koji na tome insistiraju, a mislim da su tu identični zahtjevi i Harisa Silajdžića i Sulejmana Tihića, pogrešno misle da su Srbi slabi i da ih se može bezgranično izazivati.«

Kalinić je poručio da niko nema pravo da raspiruje vatru jer se na taj način ugrožava stabilnost države, njen poslijeratni napredak i stepen izgrađenog povjerenja među narodima koji su do juče ratovali na ovim prostorima.

»Ako se od strane Bošnjaka nastavi ova prljava kampanja protiv Republike Srpske i svega što nosi ime srpsko ja mislim da nema političara u Republici Srpskoj koji može da ima autoritet da spriječi jedan dalji, nepovoljan, razvoj događaja, ukoliko bi došlo do ukidanja naziva Republika Srpska jer su tad pred građanima Republike Srpske, i pred srpskim narodom u Republici Srpskoj, praktčno, otvorene sve druge opcije da se nađe demokratski izlaz iz ove situacije.«

Dragan Kalinić je istakao da je Republika Srpska u ovom trenutku stabilniji i prosperiteniji entitet, čiji svi segmenti vlasti dobro funkcionišu što, po svemu sudeći, mnogima smeta. On im je stoga, poručio da više pažnje posvete onome što se dešava u Federaciji Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG