Linkovi

Prvi od dvije hiljade marinaca počeli stizati u Afganistan - 2004-03-31


Prvi od dvije hiljade marinaca upućenih da pojačaju nastojanja na zarobljavanju ili ubistvu Osame bin Ladena i ostalih militanata koji su u bjekstvu počeli su stizati u Afganistan.

Glasnogovornik američkih vojnih snaga kaže da će njihovo puno rasporedjivanje trajati nekoliko sedmica. On je medjutim odbio da kaže lokaciju gdje će nove trupe biti locirane, ali se očekuje da će se marinci pridružiti amerikancima predvodjenim operacijama u blizini Pakistanske granice.

U medjuvremenu je u Berlinu odpočela sa radom dvodnevna medjunarodna donatorska konferencija za pomoć Afganistanu. Njemački kancelar, Gerhard Schroeder se zavjetovao da medjunarodna zajednica neće zanemariti ratovima razorenu zemlju.

Državni sekretar Colin Powell je medju ministrima vanjskih poslova i višim zvaničnicima više od 60 zemalja i organizacija koje učestvuju na konferenciji. Afganistanski predsjednik, Hamid Karzai je rekao da njegova zemlja u narednih nekoliko godina treba 28 milijardi dolara za prelazak na demokraciju i stvaranje jače centralne vlade.

XS
SM
MD
LG