Linkovi

Cilj zakona Skupštine Srbije pokazati prezir prema tribunalu - 2004-03-31


Nina Bang Jensen, izvršna direktorica Koalicije za medjunarodnu pravdu sa sjedištem u Washingtonu posebno za Glas Amerike, komentira odluku Parlamenta Srbije o financijskoj pomoći haškim optuženicima. Ona izmedjuostaloga kaže:

Teško je i povjerovati da će građani Srbije ovo tolerirati i podržati. Većina njih jedva sastavlja kraj s krajem, mnogi traže posao, nastoje preživjeti na penzijama. I pored svega oni vide da vlada, bez ikakvog obaziranja, kaže da će uzeti ionako ograničene fondove koje Srbija ima kako bi platili članovima Miloševićeve obitelji da putuju u Hag. Poznato je da je Milošević već ukrao milione, ako ne i milijarde dolara od građana Srbije, i prava je farsa da će oni ponovno morati platiti za njega i njegove greške. Iako se ova odluka odnosi na sve bivše zvaničnike Jugoslavije i Srbije, većini njih međunarodna zajednica već plaća usluge odbrane. Oni su u svojim pojavljivanjima na sudu naveli da nemaju novca, i s obzirom da se suprotno teško može dokazati, tribunal i svi mi, sve članice Ujedinjenih naroda, već plaćamo za njihovu odbranu. Koliko znam, Miloševiću nije ništa plaćeno i ovaj zakon je zapravo prvenstveno za njega. Cilj zakona je, mislim, pokazati prezir prema tribunalu, ali on zapravo pokazuje prezir prema običnom građaninu Srbije.

To pokazuje da je to opet prst u oko međunarodnoj zajednici od strane Srbije. Ne znam šta misle ,koju poruku time odašilju-da su ponosni na nekoga ko je odgovoran za ubistvo bivšeg predsjednika Srbije, ko je izgubio četiri rata, ko je pretvorio Srbiju u mini državu, ko je uništio reputaciju Srbije u očima ostatka svijeta. To ne može biti nikakva druga poruka, osim poruke prezira prema ljudima koji će plaćati sve te račune. Koštunica je godinama govorio da suradnja s Hagom nije njegov prioritet i on će tu poruku periodično modificirati, ali je bilo jasno u jednom prošlogodišnjem istraživanju u Srbiji da je preko 60% stanovništva spremno podržati prebacivanje optuženika u Hag, ako to znači da neće trpiti ekonomske posljedice. Da ima liderstva među odgovornima u Srbiji, tako bi se i desilo, ali oni zaboravljaju na zabrinutosti građana Srbije.

Mislim da optuženicima koji su još uvijek na slobodi to daje pouzdanje da uživaju političku podršku. Ako im to daje pouzdanje,onda se varaju, jer mislim da međunarodna zajednica to neće tolerirati. Jasno je iz saopćenja članica UN-a da se tribunal, iako svako želi znati neki konačni datum, neće zatvoriti dok se ti optuženici ne prebace u den Hag, kaže Nina Bang Jensen, izvršna direktorica Koalicije za medjunarodnu pravdu.

XS
SM
MD
LG