Linkovi

Objavljene Haške optužnice za četvoricu Bosanskih Hrvata - 2004-03-31


Kako se u medijima već neko vrijeme i najavljivalo, danas su uručene haške optužnice Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Jadranku Prliću i Bruni Stojiću. U Hagu je potvrdjena ova vijest, kao i vjerodostojnost optužnica Tužiteljstva. U isto vrijeme haške sudije su zaključili jedan drugi dosje- onaj sa imenom Darka Mrdje, osudjujući ga danas na 17 godina zatvora.

Riječ je o dvojici bivših zapovjednika HVO, generalima Praljku i Petkoviću, od kojih ovaj posljednji još uvijeki ima aktivnu vojnu ulogu u Hrvatskoj vojsci. Optuženi Stojić je bio ministar odbrane tzv. Herceg Bosne, dok je Prlić obavljao užnost predsjednika hercegbosanske vlade.

Njih četvorica se terete za ratne zločine počinjene na prostoru Bosne i Hercegovine, etničko čišćenje teritorija pod hrvatskom kontrolom sa ciljem njihovog pripajanja Hrvatskoj. Haška optužnica medju zlodjelima navodi i osnivanje logora, te nejudsko postupanje u logorima sa zatočenim Bošnjacima.

Pominju se još i zločini u selima Stupni Do, i Ahmići, rušenje mostarskog Starog mosta, progon Bošnjaka iz Stoca i rušenje i pljačkanja bošnjačkih domova i vjerskih objekata. Nije poštedjena ni tadašnja hrvatska vlast, koja se optužuje za umješanost u sukob, sa ciljem prisvajanja dijela bh teritorija.

Prema nezvaničnim najavama, svu četvoricu optuženih već u ponedjeljak u Hagu očekuju predstavnici Tribunala.

Nešto ranije danas, u Sudnici 1 Haškog tribunala izrečena je presuda prijeratnom rudaru, a tokom rata pripadniku interventnog voda srpskih snaga, Darki Mrdji, za učešće u masovnom ubistvu Bošnjaka na Vlašiću, 1992. godine.

On je osudjen na 17 godina zatvora, a sudije su naglasili da su odluku donijeli imajući na umu okrutnost kojom je izvršen zločin nad više od 200 Bošnjaka ubijenih i bačenih niz litice na Vlašiću, augusta 1992.godine.

Mrdja je nakon hapšenja, sredinom 2002. godine, ustvrdio da je nevin za zločine koje mu na teret stavlja haška optužnica, da bi, godinu dana kasnije, priznao krivnju.

Tužitelji su za njega predlagali kaznu od 15 do 20 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG