Linkovi

Brisel: Nova platforma za evropsku politiku azila - 2004-03-31


Ministri unutrašnjih poslova i pravde Evropske unije su usaglasili platformu za evropsku politiku azila, kontrole granica i podataka o putnicima trećih zemalja kroz Uniju. Sporazum postignut na Vijeću ministara EU uspostavlja evropske kriterije o azilu, moguchnosti dobivanja tog statusa i prava da se za njega aplicira. Opšte je uvjerenje da će mjere biti na štetu onih koji pokušavaju dobiti status azilanata u Uniji. To posredno priznaju i evropski zvaničnici, ukazujući da će vlo skoro, prije 1. maja ove godine, za kada je zakazano formalno proširenje EU za deset novih članica, biti na snazi mjere koje će biti "čvrste i jedinstvene", a onemogućiće i praksu da odbijeni potražitelji azila ponovo apliciraju na nekom drugom mjestu u Uniji.

Medjutim, komesar Visokog komesarijata za izbjeglice UN-a, Ruud Lubbers, poručuje Briselu da nove mjere narušavaju medjunarodne zakone i prava, uvjeren da nema stvarne potrebe za stavom koji umanjuje ili otkazuje prava budućim azilantima.

Po njemu, to vodi i do situacije u kojoj će brojni nesudjeni azilanti biti deportovani i prije nego budu imali mogućnost upotrebe pravnih mehanizama za zaštitu svojih ljudskih prava.

Vjeruje se da iza novih mjera stoji pritisak Velike Britanije, Njemačke i Austrije, evropskih članica koje su, u granicama Unije, pod najvećim pritiskom imigracije i traženja azila.

Sporazum ministara unutrašnjih poslova i pravde EU obuhvata i odluku o osnivanju specijalizovene agencije za kontrolu granica. Rok za njeno funkcionisanje je početak 2005. godine, a funkcija- evropska koordinacija prelaska vanjskih granica Unije i onemoguchavanje ilegalne imigracije, terorista i organizovanog kriminala.

U tom smislu je i odredba po kojoj će svi avio prevoznici koji lete u Evropu, morati graničnim službama dostaviti podatke o putnicima koje prevoze. Uvjerenje evropskih ministara je da se time jača kontrola ulazaka i izlazaka iz Unije.

XS
SM
MD
LG