Linkovi

Izvještaj Evropske Komisije: Vlada BiH nedovoljno razvijena - 2004-03-30


Šef Delegacije Evorpske komisije u BiH Majkl Hemfris danas je u Sarajevu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Adnanu Terziću uručio Izvještaj o procesu stabilizacije i pridruživanja za BiH za period od maja 2003. do februara ove godine, koji daje procijenu napretka koji je BiH ostvarila u ispunjavanju 16 preporuka iz Studije izvodljivosti i Godišnjeg izjveštaja o procesu stabilizacije i pridruživanja iz prošle godine.

Ovaj izvještaj pozdravlja napredak u javnoj upravi i regionalnoj suradnji,u oblastima vezanim za energiju i transport, kao i u bilateralnim i multilateralnim odnosima svih zemalja Zapadnog Balkana. No, kad je o BiH riječ, izvještaj zaključuje da je vlada na državnom nivou nedovoljno razvijena, te da tenzije između države i entiteta i dalje utiču na vladino djelovanje i reformu. Reforme javne uprave i obrambenog sistema imaju potencijala, da ako budu potpuno provedene, pokrenu BiH ka samoodrživosti. U izvještaju se ističe da je zabilježen određen napredak u oblasti ljudskih prava, ali da suradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom i dalje ne ispunjava zahtijeve. Privreda BiH označena je krhkom, uz isticanje neophodnosti ubrzanja ekonomskih reformi.

Uspjesi u određenim oblastima,umanjeni su neuspjesima u drugim oblastima. U izvještaju se izražava zabrinutost zbog postojanja previše oblasti u kojima je uspjeh postignut isključivo zahvaljujući međunarodnom pristisku. U izvještaju se još jednom potvrđuje spremnost EU da pomaže BiH na njenom evropskom putu.

XS
SM
MD
LG