Linkovi

Godišnji izvještaj Unije o BiH: Prioriteti odabirani po važnosti ali i po izvodljivosti - 2004-03-30


Ove godine je Izvještaj o progresu BiH u stabilizaciji i asocijaciji sa Unijom dobio i "pojačanje"- spisak kratkoročnih i sredjeročnih prioriteta za zvanično Sarajevo, ukoliko želi progres ka europskim integrtacijama. Dokumenat se zove "Europsko partnerstvo".

Sve što je Godišnji izvještaj Europske komisije o stabilizacijskom i asocijacijskom progresu BiH, treći ove vrste, primjetio kao važno i neophodno, našlo se u dokumentu "Europskog partnerstva". Tome se ispunjava bećano na Solunskom samitu, a što bi trebalo BiH i ostale balkanske zemlje dovesti u novi nivo odnosa sa Briselom- sličnih onima kave su imale zemlje koje se uskoro pridružuju Uniji.

Prioriteti su odabirani po svojoj važnosti ali i po izvodljivosti- sastavljači ove liste su uvjereni da BiH može ali i mora u naredenih 12, odnosno 24 mjeseca da ih ispuni.

Na prvom mjestu se podsjeća na 16 tačaka obuhvaćenih preporukama Studije izvodljivosti, koje su bh vlasti obećale što skorije ispuniti. One pokrivaju najširi raspon pitanja- od pripreme lokalnih izbora, funkcioniranja državne uprave, do reformi na polju sigurnosti, javnog sektora, poziva vlastima, naročito onima u Banja Luci, da privedu pravdi ratne zločince, te uspostave jedinstvenog ekonomskog prostora, budžetskog planiranja, reformi carinske službe i poreza te borbe protiv organiziranog kriminala.

U naredne dvije godine BiH bi morala uspješno organizirati izbore, imati funkcionalnu, stabilnu i efikasnu centralnu vladu, sv snažniju ekonomiju, čvrst sudski sistem i uspješno se boriti protiv korupcije, organiziranog kriminala i krijumčarenja ljudima. I za to vrijeme se predvidja da će biti neophodna suradnja sa Haškim sudom, kao i ispunjenje ostalih medjunarodnih obaveza zemlje- u pitanjima pravde, trgovine, energije, transporta i zaštite okoline.

Od stvarnosti do želja, podsjeća europski komesar za medjunarodne odnose Chris Patten, put je često težak i u bh "posut" interesima domaćih političara koji nemaju mnogo zajedničkog sa europskim integracijama.

"Ljudi u ogromnoj većini žele napraviti put ka srcu europske porodice. Medjutim, suviše njihovih političkih vodja je još uvijek okrenuto u prošlost, naoružano starim argumentima i opterećeno parcijalnim interesima. Poruka za njih je moraju gledati pravcu budućnosti, u pravcu interesa Bosne i Hercegovine, te da prestanu potezati stare argumente".

XS
SM
MD
LG