Linkovi

Iračanin na čelu ministarstva zdravlja - 2004-03-30


Irak je na putu vraćanja potpunog suvereniteta. To bi trebalo da se dogodi 30. juna ove godine. Prije tri dana, 28. marta, koalicija koju predvode Sjedinjene države, predala je ovlasti nad ministarstvom zdravlja Khudairu Fadhilu Abbasu, iračkom hirurgu koji se nalazio u izbjeglištvu od 1979. do 2003. godine. Gospodin Abbas se vratio u Irak kada je Saddam Hussein zbačen sa vlasti. Za taj trenutak doktor Abbas je rekao da je to ”bio dan pobjede nad zlom diktatorstva i unazađivanjem Iraka.”

Od trenutka oslobađanja Iraka, Sjedinjene države, Egipat, Italija, Japan, Južna Koreja, Turska, Španija i Saudijska Arabija pružile su Iraku veliku medicinsku pomoć. Obučavani su doktori, građene i popravljane bolnice, poklanjane ambulante.

Pod nadležnošću iračkog ministarstva zdravlja nalazi se hiljadu i 200 zdravstvenih centara i 2 hiljade i 400 bolnica. U njima radi više od 20 hiljada ljekara i preko 30 hiljada bolničara, sestara i drugog medicinskog osoblja. U vrijeme Saddamovog režima plate ljekara bile su 20 dolara mjesečno. Sada su ljekari plaćeni od 120 do 180 dolara mjesečno. Iz ministarstva zdravlja put zdravstvenih i bolničkih centara upućeno je 30 hiljada tona lijekova i drugih medicinskih potrepština. Ministarstvo je osiguralo i distribuiralo 30 miliona vakcina za djecu.

Ovogodišnji budžet Iraka za zdravstvo je 950 miliona dolara. Za 2002. godinu, kada je Saddam Husein bio na vlasti, taj je budžet bio tek 16 miliona dolara.

Govoreći o tome, predsjednik Bush je rekao da je Irak napravio ”veliki iskorak naprijed“ i istakao:

BUSH: Kako se Iračani korak po korak pridružuju slobodnim ljudima svijeta, mi bilježimo tačku po tačku-prekretnicu na Srednjem istoku i veliki dobitak za slobodu čovjeka.

Ministarstvo zdravlja je prvo od 25 budućih ministarstava u Iraku koje je koalicina vlast predala u nadleštvo ministru-Iračaninu. Krajem juna prosec obnove i predaje suvereniteta Iraka Iračanima biće kompletiran.

XS
SM
MD
LG