Linkovi

S panel-diskusije u Washingtonu: Izgradnja države u BiH je poput trgovine nekretninama - 2004-03-30


Stabilna politička struktura je osnova za pružanje sigurnosti i ekonomsku stabilnost jedne zemlje. Uspostava zasluženog suvereniteta je - sa svoje strane - osnova izgradnje bilo koje države, smatra Paul Williams i dodaje da su za to potrebna tri elementa.

Williams: Prvi element je suverenitet koji je zajednički svima u jednoj zemlji, drugi element je nadgradnja institucija države, a treći određenje finalnog statusa.

O pitanju sigurnosti u procesima izgradnje država na Balkanu Scott Feil, direktor programa na Institutu za odbrambenu analizu predočava primjer BiH.

Feil: Sada se u BiH, porez slijeva u entitete, dok država BiH živi od pomoći međunarodne zajednice, što otežava stvaranje bilo koje vrste neovisnog sigurnosnog tijela koje bi bilo u mogućnosti, na primjer riješiti spor oko toga ko će ići u akciju pronalaska poginulog makedonskog predsjednika kada se njegov avion srušio. Zbog mjesta na kojem se srušio, postojao je spor oko toga čija će civilna odbrana i ekipe za spašavanje otići u planine i tragati za njim.

Najmanje optimizna od svih učesnika današnjeg panela po pitanju izgradnje država na Balkanu predočio je direktor Evropske inicijative za stabilnost Gerald Knaus koji je kazao da je BiH postigla dobre rezultate po pitanju fizičke rekonstrukcije zemlje, ali ne i po pitanju izgradnje države. BiH se susreće sa ekonomskim problemima, nepostojanjem dinamike u ekonomskom i političkom sistemu, niskom legitimnošću vlade; radi se o zemlji u koju se godinama šalju inostrani savjetnici, i što ih više pošaljemo, uposleni u institucijma sve manje i manje znaju-smatra Gerald Knaus.

Knaus: Otiđite u BiH i upitajte bilo koga u Ministarstvu poljoprivrede, bilo koga u postojećih 12 ministarstava poljoprivrede bilo šta o poljoporivredi. Oni vam skoro ništa neće moći reći usprkos činjenici da jako puno savjetnika pristiže u zemlju i izvještava o svom radu. A to nije iznenađujuće, jer upravo ti savjetnici upošljavaju mlade umove, koji rade za njih, a ne za institucije.

Parlamentarni mehanizam je mehanizam uz pomoć kojeg se sakupljaju informacije, te je tako BH parlament kao predstavnik bosansko-hercegovačkih interesa način putem kojeg možemo saznati šta se dešava u zemlji da bi bh političari mogli donijeti odluke, nastavlja gospodin Knaus i dodaje: Međutim, iz Ureda visokog predstavnika zatim kažu da se određena odluka mora donijeti u roku pola godine. Tako da na kraju po pitanju izgradnje države imate izgrađenu zgradu na kojoj piše - Ministarstvo, u posebnoj izjavi nakon diskusije, kaže Gerald Knaus za Glas Amerike objašnjavajući svoje stajalište prema kojem se proces izgradnje država na Balkanu izjednačio sa procesom trgovine nekretninama.

Ponekad imate osjećaj, manje u BiH i više na Kosovu, da je izgradnja države u stvari trgovina nekretninama, gdje iznajmite zgradu i u njoj stvorite instituciju koja neme veze sa stvarnošću. Ako se to ne promijeni, ove institucije nemaju legitimitet i postaju jako slabe. Poruka BiH je da institucije na državnom nivou učini djelotvornim što je više moguće, zaključuje Gerald Knaus iz Evropske inicijative za stabilnost.

XS
SM
MD
LG