Linkovi

Povijesni dan za 7 zemalja iz ”crvenoga dijela svijeta“ - 2004-03-29


Bila je to svečanost kakva dolikuje jednom takvom historijskom dogadjaju. Predsjednik Bush je u Bijeloj Kući formalno pozdravio ulazak 7 novih zemalja u NATO savez.

Uz predsjednika Busha, kao domaćina, ovdje su bili i najviši predstavnici njegove administracije te premijeri sedam skorih članica NATO-a: Bugarske, Estonije, Latvije, Litvanije, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Nešto ranije, danas, oni su na ceremoniji kojoj je predsjedavao državni sekeretar Colin Powell, pohranili svoja dokumenta o pristupanju Sjeverno-Atlantskom savezu osnovanom davne 1949. godine, koji je na 50-tu godišnjicu NATO-a, 1999. na svečanoj proslavi ovdje u Washingtonu praktično proširen za tri nove članice: Poljsku, Madjarsku i Češku Republiku i koji će sa ovim novim proširenjem brojati 26 zemalja, od koji je 40 posto nekadašnjih komunističkih zemalja.

Gospodin Powell je pozdravio njihov ulazak u, kako je rekao najveći i najuspješniji savez u cijeloj istoriji. Pola vijeka je NATO branio slobodni svijet od komunističke tiranije, koja je na kraju pala bez ispaljenog metka, a zemlje nekadašnjeg Varšavskog pakta - ili,kako ga je Powell nazvao ” Crveni dio svijeta“, sada su članice NATO-a. NATO i dalje ostaje otvoren rekao je gospodin Powell, pozdravlajući posebno premijere Albanije, Hrvatske i Makedonije i obećavajući podršku tim zemljama da uskoro i njihovi predstavnici učestvuju na sličnoj ceremoniji. Držeći zdravicu, državni sekretar Powell, i generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer su pozdravili ulazak 7 novih članica, kao punopravnih i jednakih partnera, čija će sloboda u buduće biti zagarantirana članom 5 koji sve zemlje članice obavezuje da štite slobodu svake od njih.

Inače, generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer potvrdio da će već danas, avioni F-16 NATO saveza početi nadljetati zračni prostor Estonije, Latvije i Litvanije, što posebno brine Moskvu, koja, čućete kasnije više o tome od našeg dopisnika iz Brisela, brine Rusiju koja još nije razrješila neslaganja sa te tri baltičke zemlje.

Ceremonija proširenja NATO saveza doživjeće svoj vrhunac kasnije u sjedištu NATO-a u Briselu gdje će u petak, 2 aprila, biti podignuto sedam novih zastava, sedam novih članica NATO-a, a u ponedjeljak 5 aprila i u vojnom sjedištu NATO-a u Monsu.

Bijela kuća je na ceremoniju pozvala i premijere Albanije, Hrvatske i Makedonije kao predstavnike zemalja kandidata za ulazak u NATO savez. Pozvani su i predstavnici brojnih respektabilnih emigrantskih organizacija spomenutih zemalja, i drugi uglednici, koji su danas prisustvovali ceremoniji.

Predstavnika BiH ovog puta nije bilo, ali BiH ima velike izglede da već na Summitu NATO-a, koji će održati 28 i 29 juna u Istambulu, udje u Partnerstvo za mir, kao prvu stepenicu na putu pridruživanja sve većoj porodici NATO zemalja. Amra.

Odmah nakon ceremonije održane ovdje ispred Bijele kuće, deset premijera deset evropskih država: Albanije, Bugarske, Hrvatske, Estonije, Latvije, Litvanije, Makedonije, Rumunije, Slovačke i Slovenije otišli su u Nacionalni pres klub nedaleko od Bijele kuće gdje su ekstenzivno govorili o Ulozi proširenja NATO-a i budućnosti trans-atlantskih odnosa.

XS
SM
MD
LG