Linkovi

Korištenje djece za samoubilačke napade - 2004-03-29


Palestinski teroristi koriste djecu kao ljudske bombe. Hussam Abdo, jedan, vjerojatno, 16-godišnji dječak upućen je 24. marta u samoubilački napad. Dječak je uhvaćen na jednoj od izraelskih kontrolnih tačaka u blizini Nablusa. Nosio je desetak kilograma težak prsluk sa eksplozivom.

Srećom, bomba koju je Hussam nosio je bezbjedno deaktivirana. Mnogi Palestinci su sa velikom ljutnom reagirali zbog korištenja dječaka u svrhu ubistva. ”Zašto nas ne puste na miru” upitala se dječakova majka Taman Ando. ”Hussam je isuviše mlad i mali, on bi trebalo da je školi. Neko ga je prisilio” - takođe je rekla dječakova majka.

U januaru je 17 godina star dječak poginuo kada je bomba pričvršćena za pojas prijevremeno eksplodirala. Nekoliko dana nakon toga, teroristička grupa Hamas poslala je 22-godišnju majku dvoje djece u samoubilački napad na jedan prelaz između Gaze i Izraela. Četvorica Izraelaca su ubijena tom prilikom. Početkom ovog mjeseca dva 18-godišnjaka su raznijeli sami sebe u izraelskoj luci Ashdod, ubivši pri tome i deset Izraelaca. Izraelski vojnici su 16. marta zaustavili jednog jedanaestogodišnjeg dječaka koji je pokušavao prokrijumčariti eksploziv kroz kontrolnu tačku na kojoj je bio uhvaćen Hussam Abdo.

”Korištenje djece za izvođenje ili za pomoć u izvođenju napada bilo koje vrste je odvratno - konstatuje se u posljednjem izvještaju Amnesty Internationala. Predstavnici te organizacije pozivaju palestinsko vođstvo da javno osudi takvu praksu. “Palestinsko vođstvo mora obuzdati sve terorističke grupe koje djeluju unutar palestinskog područja“ - istakao je glasnogovornik State Deprtmenta Richard Boucher. “Ti ljudi ne ubijaju samo nedužne građane“ - rekao je gospodin Boucher. “Oni takođe ubijaju snove i nade palestinskog naroda..... Okončanje nasilja je nužno ako se želi ostvariti vizija dvije države, Palestine i Izraela, koje postoje jedna uz drugu.“

“Ako Pelestinci žele da vide svoju vlastitu državu - rekao je predsjednik Bush - oni trebaju onesposobiti terorističke mreže. Sjedinje države će nastaviti da podsjećaju one koji vole mir i žude za slobodom u tom dijelu svijeta da se ujedine i bore protiv one manjine koja želi da uništi težnje većine.“

XS
SM
MD
LG