Linkovi

Kubansko proljeće - 2004-03-26


Članovi kubanskog prodemokratskog pokreta planiraju, kako to nazivaju, Kubansko proljeće. Ono će se sastojati od serije protesta osude komunističkog režima Fidela Castra. Kubansko proljeće je podsjećanje na Praško proljeće u Čehoslovačkoj 1968. godine. Kao kubancima danas, Česima i Slovacima su od strane komunista bila uskraćena osnovna ljudska prava. Medjutim početkom 1968. godine reforme unutar vlade Čehoslovačke počele su pokazivati odredjena poštivanja ljudskih prava. Praško proljeće je zaustavljeno brutalnom Sovjetskom invazijom u augustu 1968. godine. Tek dvije decenije kasnije sa padom komunizma u centralnoj Evropi Česi i Slovaci su ponovo stekli slobodu.

Demonstranti na Kubi će se fokusirati na brutalne napade na disidente koje je Castro poduzeo prije godinu dana. U martu 2003. godine, Castrov režim je uhapsio preko 100 ljudi. U sudskim procesima staljinističkog stila, 75 ljudi je osudjeno na kazne zatvora u prosječnom trajanju od po 20 godina. Njihov zločin je bio u tome što su javno govorili o slobodi i demokraciji na Kubi.

Stravični uvjeti u zatvorima u kojima ovi zatvorenici zbog svoje savjesti izdržavaju kaznu ilustriraju nepoštivanje ljudskih prava od strane Fidela Castra. Oni su prisiljeni koristiti zagadjenu vodu, pokvarenu hranu, žive u lošim higijenskim uvjetima i imaju minimalno ili nikako pristup medijima. Zatvorenici govore o infekcijama od pacova i insekata, o premlaćivanju, čestim nedostatcima svjetla, velikoj vrućini, ili hladnoći u ćelijama i izlovanju zatvorenika.

Disident Vladimir Roca, pišući u New York Timesu, poslao je poruku političkim zatvorenicima na Kubi: Mi nećemo odustati u našoj borbi da dovedemo do demokratskih promjena u našoj zemlji, uprkos vladinim represalijama mi ćemo održavati našu medjunarodnu kampanju za oslobadjanje svakog od zatočenika svjesti.

Predsjednik George W. Bush kaže da će Sjedinjene Države nastaviti podržavati borbu za pravdu i slobodu na Kubi.

” To se ne završava samo u gradovima i drugim mjestima na tom lijepom otoku, kastrovim zatvorima i u srcu svakog kubanskog patriote, to nose i hrabri disidenti kao Oscar Elias Biscet, Marta Beatriz Roque, Leonardo Bruson Avila.“

Sjedinjene Države znaju da je istina neprijatelj svakog tiranina i mi smo odlučni da kažemo istinu ljudima koji pate pod Fidelom Castrom, rekao je predsjednik Bush.

XS
SM
MD
LG