Linkovi

Da li se napad u Madridu mogao izbjeći? - 2004-03-26


Europski lideri su, prema vlastitim tvrdnjama izrečenim tokom dvodnevnog samita u Briselu, uspjeli da usvoje antiterorističke mjere, imenuju EU koordinatora za antiterorizam, pokažu solidarnost prema špancima, odgovore primjereno na strahote, te naglase obavezu zaštitte vlastitih gradjana.

Ipak, brojni izvještači sa čvrsto osiguranog samita europskih lidera, bilježe da je opštu nelagodu (ali i prešutno slaganje) izazvala primjedba predsjednika Evropske komisije, Romana Prodija, koji je ustvrdio da se tragedija u Madridu možda mogla izbjeći da su Evropljani ozbiljno proveli paket antiterorističkih mjera, usvojen nakon 11. septembra 2001. godine i terorističkog napada na New York.

Zato su i obraćanja lidera javnosti tokom samita dobila na snazi i neposrednosti- svi ističu da je bilo dosta riječi i odluka, da je došlo vrijeme da se dogovoreno i primjeni.

U sličnom tonu je i Deklaracija koja je sinoć usvojena- ističe saradnju, potrebu provodjenja dogovorenog, ali i priznaje kako mnogo toga tek treba učiniti- od ratificiranja sporazuma o EU potjernici od strane svih članica Unije, do provodjenja odredbe o zaledjivanju imovine i sl.

Svi su priznali da je najlošije stanje sa razmjenom obavještajnih podataka. Bolju saradnju na tom polju je najavio visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost, Javier Solana, i na tek utvrdjenu funkciju evropskog koordinatora antiterorističke borbe postavio Holandjanina Gijsa de Vriesa, nekadašnjeg liberalnog zastupnika u Evropskom parlamentu.

Evropski lideri su za usaglašavanje antiterorističkih mjera postavili i rokove, te izglasali i stavku o solidarnosti u slučaju da neka od čclanica Unije bude meta napada terorista.

Kada je o Kosovu riječ, Europski lideri su oštro upozorili albanske političke lidere da preuzmu odgovornost za sigurnosne prilike i "obezbijede da se takvi akti i prijetnja nasilja nikada više ne ponove".

Poruka samita šefova država ili vlada EU adresirana je "svim političkim liderima", sa posebnim naglaskom na čelnike političkih parija kosovskih Albanaca, koji se upozoravaju da su nedopustivi napadi na osoblje NATO i Ujedinjenih nacija, koje izvršava povjerene im misije.

"Odgovorni za nasilje moraju biti privedeni pravdi", insistiraju evropski lideri u nacrtu zaključaka današnje rasprave o Kosovu.

Pozivaju se svi organi kosovske privremene uprave da iskažu na djelu opredjeljenje za stvaranje multi-etničkog društva- Medju prvim takvim potezima, od njih se očekuje briga i stvaranje fondova za opravku i rekonstrukciju oštećenih i uništenih stambenih i crkvenih objekata.

Europa se na ovom samitu ipak najviše bavila sama sobom- medju najznačajnijim odlukama skupa, vezanim za budućnost europske super- države je ona o roku do sredine juna do kada bi se trebao završiti rad na europskom Ustavu, koji bi trebao urediti unutar europske odnose od trenutka kada 1. maja Uniji pristupi 10 novih članica.

Dogovori o tome su stali na decembarskom sličnom okupljanju lidera, kada su se zbog neslaganja oko podjele vlasti u skoroj Europi sa 25 članica, sukobili Njemačka i Francuska sa jedne i Španija i Poljska sa druge strane. Posebno važnom za sudbinu europskog Ustava tumači sa najava novih vlasti u Madridu da je Španija zaključiti to "otvoreno "pitanje, kao i novi, opšti duh kompromisa kakav se prepoznaje na samitu- Šokantni teroristički napadi i politička zbivanja posljednjih dana potisnuli su u stranu dosadašnje europske nesuglasice.

XS
SM
MD
LG