Linkovi

SDA-HDZ: Postignut takav dogovor kojim će biti izbjegnuta bilo kakva preglasavanja - 2004-03-26


Višesedmična kriza u odnosima federalnih partnera – HDZ-a i SDA – prevladana je sinošnjim dogovorom vrhova dvaju stranaka, potvrdio je za Glas Amerike portparol HDZ-a BiH, Pero Pavlović.

Prema riječima gospodina Pavlovića, postignut je politički sporazum o nastavku partnerskih odnosa.

Portparol HDZ-a demantovao je također medijske navode kako je cilj HDZ-ove parlamentarne inicijative ukidanje Federacije, naglasivši kako je riječ o jačanju institucija države BiH.

Kasno sinoć postignutim dogovorom, čelništva HDZ-a i SDA okončali su višesedmičnu krizu u međusobnim odnosima, što se najviše održavalao na rad Vlade Federacije BiH, kroz neprisustvovanje hrvatskih ministara, a problema je bilo najprije i u radu Vlade HNK – što je riješeno – te, prema medijskim izvještajima - u Vladi SBK.

Podsjetimo, prije nekih 15-ak dana, predsjednik HDZ-a, Bariša Čolak izjavio je kako za HDZ partnerski odnosi više ne postoje, optuživši SDA za preglasavanje na nacionalnoj osnovi.

Portparol HDZ-a BiH, Pero Pavlović kaže kako je postignut takav dogovor kojim će biti izbjegnuta bilo kakva preglasavanja.

«Dakle, postoji razumijevanje i sa jedne i druge strane, što je za pozdraviti i dogovoreno je kako i na koji način će sve eventualno sporne odluke se riješavati u putu dok one dođu do onog mjesta ili institucije gdje se trebaju u konačnici o njima izjašnjavati ili zastupnici u Parlamentu ili ministri u Vladi ili neka druga razina. Dakle, napravljeno je dosta «filtera» da bi se izbjegla ova mogućnost preglasavanja po nacionalnoj osnovi.»

Gospodin Pavlović također kaže kako postignuti dogovor otvara mogućnost da se što prije nastave određeni reformski procesi, koji su usljed krize bili zaustavljeni.

Odgovorio je i na medijske napise kako je HDZ federalnom Parlamentu uputio inicijativu o ukidanju Federacije BiH. HDZ-ov portparol ističe da ta inicijativa datira još iz januara ove godine i naglašava da nije riječ o ukidanju Federacije.

«Ovdje se radi o prijenosu ovlasti na razinu države, što se vrlo jasno i transparentno može zaključiti o čemu se radi. Radi se o jačanju državnih institucija, znači radi se o tome da jačamo državu BiH i da kroz državu dakle kroz one institucije koje su na razini države činimo napore da BiH bude prihvatljivija svijetu i Evropi.»

Portparol HDZ-a odbacuje primjedbe kako je pokretanje ovakvih tema zapravo skretanje pažnje građana sa stvarnih problema, naglasivši kako se do sada pokazalo da se problemi lakše riješavaju na nivou države.

XS
SM
MD
LG