Linkovi

M. Kušljugić: Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o Haškom sudu - 2004-03-26


Danas je u New Yorku Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo novu rezoluciju o Medjunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu. Kako za Glas Amerike kaže, stalni predstavnik BiH u UN-u, Mirza Kušljugić, sjednica Vijeća sigurnosti je imala uglavnom tehnički karakter, jer je Rezolucija usvojena bez rasprava, a o njenim ključnim karakteristikama gospodin Kušljugić kaže:

M. KUŠLJUGIĆ: Ponovo je istaknuta potreba da se sudi svim optuženim, dakle i onima koji trenutno nisu dostupni pravdi. Zatim je ponovo upućen poziv zemljama u regionu da intenziviraju saradnju na privodjenju sudu svih optuženih koji su van domašaja pravde.

Glavnoj tužiteljici je ukazano na neophodnost da poduzme sve radnje da se istražni postupci zajedno sa podizanjem optužnice završe do kraja 2004. godine, i da se pri tome sud koncentriše na, uslovno rečeno, komandnu odgovornost, odnosno na osobe na koje se semnja da su najodgovornije za počinjene zločine.

Za sve ostale slučajeve se sugeriše da se procesi prenesu na lokalne sudove, pri čemu je za Sud BiH iskazana podrška njegovoj izgradnji. Pogotovo su pohvaljeni napori OHR-a, Medjunarodnog suda u Hagu i donatora koji su omogućili da se taj proces pokrene.

Na kraju Vijeće sigurnosti UN-a je izrazilo namjeru da se intenzivnije bavi završetkom rada suda, jer je do kraja 2004. godine predvidjeno da se sve optužnice podignu, a da se do 2010. godine završe procesi, i zbog toga je iskazalo zahtjev da Predsjedništvo suda i Glavna tužiteljica izvještaj Vijeću sigurnosti podnose ne jednom godišnje, kao što je bi slučaj do sada, nego dva puta godišnje, pri čemu se do kraja maja očekuje podnošenje njihovih izvještaja.

XS
SM
MD
LG