Linkovi

Anti-teror tim raspoloživ 24 sata dnevno - 2004-03-25


U slučaju terorističkog napada, Sjedinjene Države imaju sada jedan specijalni tim vojnih stručnjaka koji su na raspolaganju cijelo vrijeme. Oni su obučeni da se uhvate u koštac sa terorističkim prijetnjama, uključujući i biološke i hemijske napade. Ovaj tim specijalaca može biti raspoređen u bilo koje vrijeme.

Major Smiley: Obučeni smo da se nosimo sa oružjima koja mogu pustiti bojne otrove kao što su sarin, V-X, iperit i ostali biološki agensi.

Major Jeff Smiley je član ovog tima. Policija i vatrogasci znaju da mogu računati na specijalni tim bez obzira je li u pitanju teroristička prijetnja ili stvarni napadi. Kapetan Kathy Ellis o timu kaže.

Kapetan Ellis; Ako nas pozovu, to znači da se sučeljavamo sa nepoznatom supstancom kojom je kontaminirano određeno područje. Mi dolazomo kao pomoć timu koji je prvi stigao na to mjesto.

Biti raspoloživ 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici prestavlja teškoću za njihove porodice. Pozivi u tri sata ujutro i nemogućnost da kažeš porodici gdje ideš, ostavljaju traga. Članovi tima provode na stotine sati, obučavaju se kako da dekontaminiraju područja zaražena nervnim agensima i ostalim smrtonosnim materijama, kako da ih razumiju i da ih se ne boje.

Kapetan Ellis: Kada nam dođe neka nepoznate supstanca, mi uz pomoć oruđa koje nam je na raspolaganju moramo utvrditi o kojoj susptanci se radi.

Međutim, svijet je danas prepun potencijalnih smrtonosnih materijala, kao što je na primjer antraks i ricin.

Kapetan Ellis: U sadašnjoj situaciji u svijetu, moglo bi se raditi o bilo kakvom otrovu.

Pentagon finansira više od 50 ovakvih timova koji su pod zapovjedništvom Nacionalne garde i koji su spremni za raspoređivanje na terenu u svakom trenutku.

XS
SM
MD
LG