Linkovi

Nedaleko od Pala kraden eksploziv - 2004-03-25


Predstavnici policije Republike Srpske su danas potvrdili da je iz preduzeća Hidrogradnja nedaleko od Pala ukradeno 125 kilograma privrednog eksploziva.Zbog lažne dojave o podmetnutoj ekspozivnoj napravi jutros je u Brčkom evakuisana srednja tehnička škola.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Repulike Srpske raspolaže određenim podacima o licima koja mogu da pomognu u rasvjetljavanju krađe 125 kilograma privrednog eksploziva iz kamenoloma predueća Hidrogradnja u mjestu Han Derventa nedaleko od Pala.

Saopštio je ovo portparol Centra javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo, Miroslav Popara naglašavajući da je u toku intenzivna istraga o ovom slučaju. On je istakao da je eksploziv najvjerovatnije ukraden između 15. i 18.marta. Popara je potvrdio da je pored 125 kilograma eksploziva ukradeno i 195 metara sporogorećeg štapina, 700 metara detonirajućeg štapina, 2.835 usporivača i 230 upaljača za eksploziv.

Sudski vještak za eksploziv i požare Sekula Mićić je tim povodom izrazio čuđenje zbog činjenice da jedan privredni kolektiv uopšte raspolaže detonirajućim štapinom s obzirom da je to, kako je rekao, u direktnoj suprotnosti sa važećim propisima. On je upozorio da tom vrstom eksploziva mogu rukovati samo visoko obučena lica ukoliko se žele izbjeći tragični događaji.

Državni tužilac Bosne i Hercegovine, Marinko Jurčević je izjavio da je Tužilaštvo veoma zainteresovano za ovaj slučaj te da od MUP-a Republike Srpske očekuje kompletnu informaciju o krađi eksplozivnog materijala.

Recimo i to da je jutros u Brčkom evakuisana Srednja tehnička škola,koja se nalazi nedaleko od prostorija OHR-a, nakon dojave da je u zgradi postavljen eksploziv. Pošto su deminerske ekipe obavile uviđaj utvrđeno je da je dojava bila lažna. S tim u vezi predstavnici policije Brčko distrikta danas su saopštili da postoje tehničke mogućnosti da se otkriju lica koja vrše lažne dojave te da će ubuduće ovakve aktivnosti biti strogo sankcionisane.

XS
SM
MD
LG