Linkovi

Kongresmen Eliot Engel: Kosovo i Crna Gora imaju pravo na neovisnost - 2004-03-25


Demokratski kongresmen iz New Yorka Eliot Engel , član Odbora za vanjsku politiku Zastupničkog doma američkog Kongresa razgovorao je danas sa novinarom redakcije Glasa Amerike na hrvatskom jeziku, Damirom Bebićem po pitanju ulasku Hrvatske u NATO savez,ali je i prokomentirao dešavanja na Kosovu.

KONGRESMEN ENGEL: Kao prvo osuđujem nasilje koje se desilo na Kosovu i to na obje strane. Mislim da nasilje nije nikada rješenje i bez obzira koliko se ljudi osjećaju ljutim, nasilje nije rješenje. Način na koji treba reagirati je sjesti za sto, razgovarati, pregovarati i riješiti probleme na taj način. Stoga želim osuditi nasilje i na albanskoj i na srpskoj strani, i naglašavam da ono nema smisla. Mišljenja sam da dio frustracije koja je ovo prouzročila, proizilazi iz nedostatka vizije kod UN-a i Evropske unije ali i jedinim dijelom Sjedinjenih Država, koji su jednu nesredjenu situaciju gurnuli u stranu. Kada su 1999 trupe ušle na Kosovo kako bi spriječile etničko čišćenje imali smo odličnu priliku da sastavimo obje strane i da vidimo na koji način možemo temeljito riješiti probleme. Medjutim, od tada je područje samo zapostavljano. Tamo postoji jako puno frustracije kod jako puno mladih ljudi, nezaposlenost od 70 posto, a kada na to ostavite status squo, sve više raste nezadovoljstvo i srditost. Vjerujem da je to upravo ono što se desilo, premda to opet ponavljam, nije to nikakav izgovor za nasilje.

Vjerujem da bismo trebali ubrzati razgovore o finalnom statusu Kosova, ne možemo ih gurati u stranu i stalno odgadjati. Mislim da politika ”standardi prije statusa“ jednostavno nije djelotvorna, jer je to način odlaganja finalnog rješenja statusa Kosova. Ukoliko mi postavimo standarde koji nisu realistični i koji se jednostavno ne mogu postići jer su previsoki, i koji nikada neće biti zadovoljeni, to ostavlja lokalno stanovništvo izuzetno isfrustrirano i nezadovoljno. Zato mislim da se mora krenuti ka pregovorima o finalnom statusu Kosova; takodjer mislim da se više mogućnosti mora dati samim Kosovarima , mora im se dati odgovornost u vlastite ruke, da upravljaju vlastitim ministarstvima, da se okrenu privatizaciji, poslovnim ljudima i sa tog područja i iz inostranstva koji mogu investirati u područje. Osobno mislim da je jedino rješenje za Kosovo neovisnost i mislim da ništa drugo i ne funkcionira . Raspadom bivše Jugoslavije stvorene su nove države, nacije su priželjkivale državnost,i ja smatram da i Kosovo i Crna Gore imaju ista prava samoodređenja kao što je to izrazio narod Hrvatske, Slovenije, Makedonije i ostalih. Smatram da im se to pravo treba omogućiti. Moramo sjesti i razgovarati o finalnom statusu Kosova i to što prije to bolje.

XS
SM
MD
LG