Linkovi

Odlaze ratni, dolaze novi generali zajedničke vojske BiH - 2004-03-25


Političari su se, kako nam iz Sarajeva javlja Senka Kurtović, već dogovorili da ratni generali idu u mirovinu, a Predsjedništvo BiH odlučilo da će zajednička vojska Bosne i Hercegovine imati 13 generala. Njihov imenovanje, kako se očekuje, bit će uskoro poznata.

Glasnogovornik Stabilizacijskih snaga u BiH Dejv Salivan izjavio je danas da će SFOR podržati imenovanje kandidata na generalske položaje u oružanim snagama BiH, na isti način kao što je podržao i trenutnu vojnu strukturu. To znači da će državno Ministastvo obrane i oružane snage sami donijeti odluke o svojoj budućnosti. Iz SFOR-a, naravno, očekuju da imena kandidata budu poznata što prije. I da to, budu, provjereni i kadrovi bez mrlja u prošlosti.

Inače, Predsjedništvo BiH usvojilo je Odluku o ukupnoj veličini i strukturi oružanih snaga, te i Plan strukture generalskoga kora. Utvrdjeno je da će buduće oružane snage Bosne i Hercegovine sačinjavati 12 hiljada vojnika, 8 hiljada iz sadašnje Vojske Federacije, te četiri hiljade iz Vojske Republike Srpske.

Državna će vojska imati 13 generala, od kojih će 12 biti u oružanim snagama i jedan u Ministarstvu obrane.

Rezervni sastav oružanih snaga brojaće do 60 hiljada vojnika.

Do kraja iduće sedmice bit će, obećavaju iz Predsjedništva BiH, precizirana imena generala, nakon čega bi ih novoimenovani državni ministar obrane trebao predstaviti Parlamentu BiH.

Najaktualnije je u ovom momentu svakako umirovljenje ratnih generala, što je još uvijek neizvjesno. O tome se, tvrde članovi Predsjedništva BiH, vode razgovori i dodaju - sve su opcije otvorene.

Umirovljenje ratnih generala poduzet će se, navode iz Predsjedništva BiH, kako bi se izbjegla bilo kakva neslaganja kakva su se desila pri imenovanjima ministarskih pozicija.

XS
SM
MD
LG