Linkovi

George Tenet svjedočio pred specijalnom Komisijom koja istražuje napade 11 septembra - 2004-03-24


Nekoliko nedjelja prije 11. septembra, rekao je on u svom svjedočenju, brojni obavještajni izvori su ukazivali da su planirani višestruki napadi, od kojih su neki u tom trenu bili u završnoj fazi. CIA je, dodao je Tenet, u augustu 2001. upozorila Bushovu administraciju na želju Osame bin Ladena da napadne Ameriku na njenoj sopstvenoj teritoriji, ali je nedostatak detalja o mogućim napadima, kako je rekao, analitičare dovodio do ludila.

Pred Komisijom je danas svjedočio i bivši savjetnik predsjednika Clintona za nacionalnu sigurnost, Sandy Berger. On je, izmedju ostalog, naglasio da su CIA-i bila data sva potrebna ovlaštenja za za likvidaciju Osame bin Ladena, ali - kako je dodao - nije bilo obavještajnih podataka na koje se moglo dovoljno osloniti i poduzeti takvu akciju.

Kasnije tokom dana, pred članovima Komisije svjedočio je i ekspert za borbu protiv terorizma i bivši savjetnik u Bijeloj Kući, Richard Clarke.

Svoje svjedočenje on je započeo uputivši izvinjenje porodicama žrtava terorističkih napada 11. septembra što ih, kako je rekao, vaša vlada nije uspjela da zaštiti. Borba protiv al-Qaide imala je, kaže on, izuzetno visok prioritet u Clintonovoj administraciji, dok je u prvih osam mjeseci mandata Bushova administracija terorizam smatrala značajnim problemom, ali ne i hitnim.

Gospodin Clark je u svojoj nedavno objavljenoj knjizi ustvrdio da je predsjednik Bush isuviše malo pažnje posvetio prijetnji od al-Qaide prije septembarskih napada, i isuviše se fokusirao na Irak - nakon njih.

Odgovarajući na jedno od pitanja, gospodin Clarke je negirao da radi za predsjedničku kampanju senatora Johna Kerry-a i pod zakletvom, kako je naglasio, obećao da neće prihvatiti nikakvu službenu poziciju u bilo kojoj budućoj Kerry-evoj administraciji. Razlog zašto on kritizira predsjednika Busha, zaključio je, jeste to što je uvjeren da je predsjednik invazijom na Irak - ustvari unazadio borbu protiv terorizma. Saslušanja se nastavljaju.

XS
SM
MD
LG