Linkovi

Premijer BiH Adnan Terzić: BiH u Madridu uz bok najvećih sila u borbi protiv terorizma - 2004-03-24


Svjetskim državnim delegacijama u Madridu pridružila se i delegacija BiH na čelu sa premijerom Adnanom Terzićem. Svjetski lideri su se okupili danas kako bi izrazili solidarnost i odali počast nevinim žrtvama terorističkog napada i da pokažu svoju odlučnost i jedinstvo u borbi protiv terorizma. U razgovoru sa Mirelom Bruk, premijer Terzić kaže da je za BiH jako bitno da su predstavnici zemlje pozvani ,da su prisustvovali komemoraciji i stali uz bok najvećih svjetskih sila koje predvode tu borbu. Gospodin Terzić je u Madridu imao i susrete na visokom nivou.

TERZIĆ: Kratko sam razgovarao sa državnim sekretarom Powellom, premijerom Blairom , premijerom Schroederom, poljskim premijerom Millerom, generalnim sekretarom NATO saveza i sa premijerom Sjeverne Irske koji predsjedava Evropskom unijom.

VOA: O čemu ste razgovarali sa gospodinom Powellom , Blairom i generalnim sekretarom NATO saveza?

TERZIĆ: Danas, kada se govori o BiH -to se svodi isključivo na to u kojoj mjeri napredujemo u reformama, kako koračamo evropskim putem i to je jedina tema o kojoj trenutno zvaničnici BiH imaju smisla razgovarati sa tako visokim dužnosnicima. Mislim da me je ohrabrio razgovor sa irskim premijerom, s obzirom da Irska predsjedava Evropskom unijom još nekoliko mjeseci i da mogu puno doprinijeti ispunjavanju uslova BiH , uvođenju evropskih standarda u BiH i pokretanju pregovora o potpisivanju Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju.

VOA: Konkretno, o čemu ste razgovarali sa gospodinom Powellom i Blairom?

TERZIĆ: Bili su to kratki razgovori. Ja očekujem da ću zajedno sa ministrom odbrane biti u prilici da u Washingtonu dodatno razgovaram sa državnim sekretarom, a očekujem i poziv premijera Blaira. Tako da nismo previše ulazili u detaljnije razgovore, bili su to više pripremni razgovori pred zvanične posjete.

VOA: Kada se očekuje vaš dolazak i dolazak novog ministra odbrane u Washington?

TERZIĆ: Zavisi od američke administracije. Mi imamo otvoren termin i zamoljeni smo da budemo fleksibilni oko termina i smatram da bi u sljedećih dvadeset ili mjesec dana mogli doći u Washington.

VOA: Smatrate li da će ovim novim imenovanjem ministra odbrane BiH moći uću u Partnerstvo za mir?

TERZIĆ: Imenovanje predstavlja onaj kamičak koji treba da pokrene čitavu lavinu aktivnosti i ja sam ubijeđen da će BiH uspjeti da ispuni ove uvjete. Ne očekujem bilo kakvo ”gledanje kroz prste“, BiH mora pokazati svoju ozbiljnost, mora pokazati svoju želju i ispuniti svoje uslove kako bi onda opravdano i očekivala od NATO saveza da nas u junu mjesecu primi u Partnerstvo za mir.

XS
SM
MD
LG