Linkovi

Zašto američka obavještajna služba nije uspjela spriječiti napade 11 septembra? - 2004-03-23


Najviši zvaničnici Bushove i Clintonove administracije se danas suočavaju s teškim pitanjima od strane specijalne komisije koja istražuje terorističke napade 11 septembra 2001. godine. Komisija istražuje zašto američka obavještajna služba nije uspjela spriječiti napade u kojima je ubijeno više od 3 hillajde osoba.

Državni sekretar Colin Powell je pred komisijom izjavio da su zvaničnici Bushove administracije shvatili prijetnju koju je predstavljao terorizam čim su preuzeli dužnost, te da su odlučili o planu za poduzimanje vojne akcije velikog opsega kako bi se eliminirala al-Qaida samo nekoliko dana prije napada. Prije njega, bivši državni sekretar Madleine Albright je rekla da je Clintonova administracija lidera Al-Qaide, Osamu bin Ladena, učinila primarnom metom, i da je pokušala da ga ubije.

Dva člana komisije su pozvali savjetnicu za nacionalnu sigurnost Condolezu Rice da ponovno razmotri svoju odluku da ne svjedoči javno, i da se pojavi pred komisijom i odgovori na njena pitanja sutra. Komisija će javnosti objelodaniti svoj kompletan izvještaj 26 jula, iako bi prije toga mogla objaviti njegove dijelove.

XS
SM
MD
LG