Linkovi

M. O`Hanlon, Brookings Institut Washington: O mogućim posljedicama ubistva Ahmeda Yassina - 2004-03-23


O mogućim posljedicama ubistva duhovnog lidera i suosnivača Hamasa, šeika Ahmeda Yassina, na mirovni proces na Srednjem istoku, za Glas Amerike je Davidu Borgidi, govorio expert za pitanja Srednjeg Istoka, Michael O Hanlon sa Instituta Brookings u Washingtonu. Situacija ne izgleda dobro, ali nadam se da ćemo vidjeti jedan novi početak, novu strategiju, rekao je na početku gospodin Hanlon i nastavio:

M. O` HANLON: Umjesto rasprava o tome da li je ubistvo Yassina pravedno, mislim da trebamo naći otvorene puteve u promjeni dinamike mirovnog procesa. I to je, iskreno govoreći, bilo potrebno i prije ovog posljednjeg akta nasilja. Ja mislim na vrlo široke, fer i otvorene postupke. Na primjer, sa izrelske strane, povlačenje brojnih naselja sa Zapadne obale prije bilo kakvog mirovnog sporazuma, promjenu osnovne strategije, sa idejom da će Sjedinjene Države, Izrael i ostali nagraditi palestince diplomatskim priznavanjem i sa više pomoći kada se jednom postigne mirovni sporazum. U medjuvremenu, Izrael ne treba da drži teritoriju na Zapadnoj Obali. Volio bih da Izrael razmotri nešto tako otvoreno i tako značajno. Ili neka vrsta značajnog summita u regionu, u okviru kojeg bi se posjetili glavni gradovi kako Izraela, tako i Palestinskih vlasti, možda dvije strane Jerusalema, uz pozive na mir od strane arapskih i američkih lidera. Potrebno nam je nešto veliko, neki otvoreni gest da bi pokrenuli zastali proces, jer sama rasprava o ubistvu šeika Yassina neće nas daleko dovesti.

VOA: Drago mi je da slijedite tu liniju gospodine O Hanlon, jer kao što smo čuli gotovo svi svjetski lideri su osudili ubistvo. Sjedinjene Države su pri tome ostale pažljive, rekavši da nisu umiješane u planiranje ubistva i slično, ali da Izrael ima pravo da se brani. Ko po vašem mišljenju može podstaknuti zastali proces, izmedju ostalog sa tim idejama, koje ste spomenuli. Treba li to biti sadržaj aktivnosti američkog izaslanika za Srednji istok, na primjer, od administracije predsjednika Busha? Da li je to put? Jer čini se da je u narednim danima i sedmicama važno fokusirati se na to da ovo nasilje, ciklus nasilja bude zaustavljen.

M. O` HANLON: Mogu reći nekoliko stvari. Naravno mi želimo imati što je više moguće kreativnih strana, orjentiranih prema miru. Ali, jedino Sharon, ili izrelski premijer, bez obzira ko je on, može početi nešto kao povlačenje naseljenika. Medjutim, na to se sa Izraelske strane gleda kao nešto što ne žele uraditi jer žele zadržati dio okupirane zemlje, ili zato, kako ja mislim, što većina stanovništva na ta naselja gleda kao na pregovaračku kartu koju kasnije mogu koristiti u postizanju mirovnog sporazuma sa palestincima. Prema tome, promjena tog bazičnog pristupa treba da dodje od samog Izraela, kroz demokratski proces vlastitog odlučivanja o ovakvim stvarima.

VOA: I da li, zaista, očekujete da Sharonova vlada to učini?

M. O`HANLON: Ne. Ali, ja od njih ne očekujem ni da će povući naseljenike iz Gaze. I ponekad, znate, samo Nixon može otići u Kinu, da bi nešto pokrenuo. Ali je ne bih odustajao od takvih pokušaja, jer, iskreno govoreći, nekada čekanje na pravog lidera, može biti veoma dugo. I u smislu pozivanja na veće napore, treba ići u državne centre i zaista podsticati novi pristup. Mislim da trebamo pomoći arapskim liderima jednako kao i američkom izaslaniku. Mi nismo dovoljno vrijedno radili, možda od napora koje je u tom smislu ulgao predsjednik Clinton 2000-te, što je bilo tako značajno u više pravaca, ali ni tada nije dovoljno uključilo arapske države. One su bile zaista potrebne, jer su trebale izvršiti veći pritisak na Arafata, nego su to na kraju učinile.

VOA: To je ono što sam na kraju želio pitati, gospodine O Hanlon. Šta je to po vama što bi bilo korisno i konstruktivno sa palestinske strane i gospodina Arafata, ili onih koji ga predstavljaju?

M. O`HANLON: Sa palestinske strane su potrebne reforme sigurnosnog sistema, kako bi se osiguralo više jedinstva u komandi, počelo sa slamanjem organizacija koje ne pokušavaju zaustaviti terorizam. Treba uložiti veće napore na zatvaranju i sudjenju onima koji su osumnjičeni za terorizam. I, potreban je, takodjer, pojačan pritisak od arapskih zemalja na palestince da opozovu takve napade i kažu da će živjeti u miru sa Izraelom nakon što pitanje teritorija bude zadovoljavajuće riješeno. Prema tome, mislim, potrebni su napori brojnih strana, uključujući ne samo palestince, nego druge arapske zemlje, Sjedinjene Države i Izrael.

XS
SM
MD
LG