Linkovi

Rumsfeld odgovara na optužbe iz knjige - 2004-03-23


Američki ministar odbrane Donald Rumsfeld jučer je odbacio navode bivšeg koordinatora Bijele kuće za kontra-terorizam Richarda Clarka da je odmah nakon terorističkih napada na New York i Washington tražio od predsjednika George W. Busha tražio da razmisli o bombardovanju Iraka.

Kako u svojoj knjizi navodi gospodin Clark, ministar Rumsfeld je tom prilikom govorio da treba bombardovati Irak dok su drugi to odbijali govoreći da je al-Qaida u Avganistanu.

RUMSFELD: Komentari koji se meni čine zanimljivim i koji mi se čine neobičnim su oni o Iraku jer kada razmislite, na naše avione se redovno pucalo tokom operacije nadgledanja sjeverne i južne zone zabrane leta i mi smo bili zabrinuti zbog činjenice da postoji jedno mjesto na zemaljskoj kugli gdje jedna zemlja, u ovom slučaju Irak, puca na posade aviona Sjedinjenih država i Britanije koje su sprovodile rezoluciju UN-a. Dakle nema dileme da je bilo diskusije o Iraku i to u tom kontekstu.

Nakon jučerašnjeg sastanka kojeg je održao sa kolumbijskim predsjednikom Alvarom Uribeom u Pentagonu ministar Rumsfeld je izjavio da je bivši saradnik administracije pogriješio u svojim komentarima. Ministar Rumsfeld je također rekao da, iako se razgovaralo o Iraku tokom sastanaka nakon 11. septembra, diskusija se vodila u kontekstu rezolucije UN-a o Iraku a ne u vezi sa napadima od 11. septembra.

RUMSFELD: Ja ne mogu govoriti u ime svih koji su bili prisutni ali je svakako istina da smo razgovarali o činjenici da se u Iraku puca na naše avione ali povezivati to na način na koji se čini da neki to žele povezati meni izgleda kao nerazumjevanje situacije.

XS
SM
MD
LG