Linkovi

Predsjednik Bush o terorizmu - 2004-03-23


Sjedinjene države i osamdeset i tri druge zemlje iz cijeloga svijeta ujedinjene su protiv zajedničke opasnosti i udružene zajedničkim ciljem: uništenje globalne terorističke mreže.

Teroristi napadaju svuda od Španije do Rusije, od Izraela do Istočne Afrike, od Maroka do Filipina. Teroristi su napali Sjedinjene države i arapske zemlje kao što su Saudijska Arabija, Jordan i Jemen. Napali su muslimane u Indoneziji, Turskoj, Pakistanu, Iraku i Avganistanu. Predsjednik George W. Bush je rekao da ni jedna zemlja ili region nisu pošteđeni od terorističke kampanje nasilja.

BUSH: Svaki od ovih napada na nevine predstavlja šok i tragediju i test naše volje. Svaki napad je kreiran tako da demoralizira naše ljude i da nas međusobno razdvoji. Na svaki ovaj napad se mora odgovoriti ne samo tugom već sa većom odlučnošću i odvažnijom akcijom protiv ubica. U interesu je svake zemlje i dužnost je svake vlade da se bori i uništi ovu prijetnju koja se nadvila nad našim narodima.

Na traci na kojoj je snimljena poruka o preuzimanju odgovornosti za bombaške napade na željezničku stanicu u Madridu 11. marta čuje se muški glas koji kaže: Mi biramo smrt dok vi birate život. Ovo, kaže predsjednik Bush odražava opredjeljenje neprijatelja.

BUSH: To je takav mentalni sklop koji radost nalazi u samoubistvu, podsticanju ubistava i slavi svaku smrt za kojom mi žalimo. Mi volimo život, život dat nama i svima drugima. Mi vjerujemo u vrijednosti koje život čine dostojanstvenim- toleranciju, slobodu i pravo na savjest. Mi znamo da je takav način življenja vrijedno braniti. Nema neutralnosti, nema neutralnosti u borbi između civilizacije i terora jer nema neutralnosti između dobra i zla, slobode i ropstva, života i smrti.

Sjedinjene države, njeni prijatelji i saveznici koriste finansije, obavještajne podatke, policiju i vojnu silu kako bi uništili terorističke mreže. Nisu sve zemlje uključene u svaku misiju niti participiraju podjednako. Kako je rekao predsjednik Bush svaka zemlja ipak daje vitalan doprinos i dodaje da će ubice biti pronađene i privedeni pravdi.

XS
SM
MD
LG