Linkovi

Protesti poljoprivrednika pred državnim parlamentom u Sarajevu - 2004-03-22


Nekoliko hiljada poljoprivrednih proizvođača od jutarnjih su sati Parlamentom Bosne i Hercegovine mirnim prosvjedima zatražili od vlasti da konačno realiziraju sistemske mjere u agraru, definiraju carinske tarife, osiguraju zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje, te izdvoje po 100 miliona KM iz entitetskih budžeta za poticanje subvencioniranja poljoprivredne proizvodnje.

U očekivanju da se riješe njihovi problemi, poljoprivredni su proizvođači pribjegli prosvjedu, te u pregovorima sa vlastima pokušali naći rješenja. No, čini se, to neće ići tako lako. Primjerice, poljoprivrednici traže da se ne mogu jednostrano mijenjati njihovi zahtijevi oko prolongiranja primjene ugovora o slobodnoj trgovini. Zato i s pravom pitaju, što će se desiti nakon 1. aprila, kada će roba ulaziti u BiH sa nultom stopom carine.

Agonija poljoprivredno - prehrambene industrije se nastavlja, kažu poljoprivrednici koji ni na domaćem tržištu ne mogu naći prostora za sebe. Država ih ne stimulira, kroz prste se gleda na uvoz nekvalitetne i skupe robe iz inozemstva, nadležni nikako da se dogovore oko carinskih tarifa. Nadali su se da će podršku, makar i verbalnu dobiti od zastupnika oba doma BiH, koji danas zasjedaju, i smišljaju jaču strategije protiv siromaštva. No, ništa od toga.

XS
SM
MD
LG